Европейската комисия съобщи, че удължава с още един месец - до 15 април, срока за оценка на българския план за икономическо възстановяване.

Срокът изтичаше днес след три поредни отлагания. Сега оценката е отложена за четвърти път.

Продължаваме конструктивните преговори с българските власти, близо сме до приключването на оценката, посочи говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос. Той поясни, че решението за нова отсрочка се взима със споделеното разбиране, че е в общ интерес оценката да приключи възможно най-бързо и преди изтичането на удължения срок.

България е една от малкото държави, които все още нямат одобрени планове. Планът на страната ни беше внесен в Брюксел на 15 октомври миналата година и оттогава се оценява въз основа на критериите, залегнали в регламента на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Парите от Брюксел трябва да бъдат разходвани до юни 2026 година, а страната ни може да разчита на 12 милиарда и 300 милиона лева, които постъпват поетапно.

След като получи зелена светлина от Еврокомисията, планът на България трябва да бъде одобрен и от финансовите министри на страните от ЕС.