"Дълбоко сме убедени и можете да разчитате на нас, че ще продължим да подсилваме границите на ЕС и да убеждаваме Австрия, че България и Румъния са постигнали необходимото, за да бъдат изцяло в Шенген". Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в отговор на въпрос след края на днешното заседание на Европейския съвет.

"ЕК от години е убедена, че България и Румъния са готови за Шенген", добави тя. "Полезно беше, че в последните месеци имахме няколко проекта, финансирани от ЕС, за укрепване на границите в България и Румъния", каза Фон дер Лайен, цитирана от БТА.

"Предприети бяха мисии за проверка, които доведоха до първата стъпка за убеждаването на Австрия да отпаднат проверките по морските и въздушните граници", посочи тя.

Според решението на Съвета на ЕС от 30 декември миналата година се предвижда проверките по морските и въздушните граници с Шенген за България и Румъния да отпаднат от 31 март. Австрия бе единствената страна в ЕС, която се възпротиви на предложението за отпадане на всички граници засега, като ЕК призова за положително решение и по този въпрос "в разумен срок".

България може да разчита на подкрепата на Германия за присъединяването си към еврозоната и вдигането на сухопътните граници в Шенген, е уверил и германският канцлер Олаф Шолц в разговор с министър-председателя Николай Денков в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Денков разговаря на четири очи и с премиера на Финландия Петери Орпо, който също увери, че страната ни може да разчита на гласа им за еврозоната и Шенген.

По-рано премиерът Николай Денков коментира пред българските журналисти в Брюксел, че България ще бъде подкрепена от едни от най-предпазливите държави в Европейския съюз, когато преговорите за Шенген и еврозоната започнат. Коментарът му дойде след края на извънредния Европейски съвет.

"Проведох доста разговори с партньорите, които биха могли да ни подкрепят по отношение на сухопътните граници за Шенген и еврозоната. Успяхме да говорим с премиерите на Германия, Нидерландия, Словения и Финландия. Част от тези държави са известни с това, че са от най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите. Разказах им как изглежда фискалната картина в България - ниските стойности на външния дълг и дефицита. Мога да кажа, че ще имаме подкрепа от тези държави, когато дойде време за обсъждане", увери Денков.