Европейската прокуратура се е заела със сигнала на бизнесмена Светослав Илчовски, като делегация го е разпитала в дома му. У нас институциите, ангажирани с разследването на твърденията на земеделеца, или не са приключили проверките си, или не са открили нарушения, стана ясно по време на заседание на комисията по ревизията в парламента.

От общо 10 институции, които е трябвало да реагират по сигнала на фермера, действия се предприели едва три. Европейскатаи прокуратура, МВР и НАП, обяви председетелката на комисията Мая Манолова. 

Зам-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев съобщи, че от Европейската прокуратура са давали на наколко пъти указания на МВР как да разследва сигнала. Във вътрешното ведомство не са получили данни от българската прокуратура.

От КФН докладваха на депутатите от комисията, че са изискали информация от фирма "Градус" и са установили, че ако е имало фиктивни сделки, то те не са повлияли върху цената на акциите на дружеството.

От доклада на правосъдното министерство, изчетен от зам-министъра на правосидието Мария Павлова, стана ясно, че няма данни за издевателства над Миню Стайков в затвора, както твърдеше Илчовски. Според проверката Стайков е прекарал голяма част от визирания от земеделеца период в болнично заведение.

На закрито заседание ще бъдат изслушани представители на НАП заради чувствителни данни, а председателката на комисията Мая Манолова предложи Илчовски също да бъде поканен.