Заседанието на Временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години и днес протече със скандали, промяна на предварителния дневен ред и изказвания на депутати без спазване на протокола.

Снимки от бурното заседание ВИЖТЕ ТУК >>

Заседанието продължи цели 4 часа. То започна направо с втора точка - изслушване на бизнесмена Светослав Илчовски, който заяви, че "ГЕРБ са рекетьори".

Той потвърди думите си от сряда, че е бил изнудван и рекетиран за пари от управляващите и фирми, свързани с хора на ГЕРБ.

Илчовски каза, че е присъствал на среща на бизнесмени с премиера Бойко Борисов на 7 януари, Ивановден, през 2017 година в държавно горско стопанство "Витошко-Студена". На срещата са присъствали тесен кръг хора - около 20-30 човека. Запитан кои са присъствали, Илчовски каза "Ние сме от всички партии, шефа на горското, брат му на този човек /Иван Ангелов, собственик на фирма "Градус"/ Батко и Братко, Теди Кацарова, Анелия, Цецко Гъската и други, които не познавам". Премиерът дойде късно, към 20:30 часа, нахрани се набързо, вдигна ръка и каза, че му се играят карти. Играха карти до 24:00 часа и си тръгна". Той каза, че около 19 часа, още преди премиерът да дойде, му е бил показан запис с издевателства на затворник. "Боян Марков от Стара Загора ми показа на телефон записа, който беше разгледан от всички. На записа беше показано как се издевателства над известен затворник", каза Илчовски. /На предишното заседание на комисията Илчовски назова името на затворника - Миню Стайков./ По-късно добави, че днес е разговарял с този затворник, който скоро ще излезе от затвора и ще разказва още неща.

Илчовски каза, че в периода 2014 - 2020 година е продавал на фирми на Иван Ангелов зърно /не уточни какво зърно/ по около 30- 40 хиляди тон на година с около 15 - 20 лева на тон по-евтино. Има картел на търговията на слънчоглед като качеството на зърното се занижава и се продава на по-ниска цена на фирми на Иван Ангелов, посочи Илчовски.

Светослав Илчовски каза още, че оценява бизнеса си на 300 милиона лева, но е щял да бъде много по-богат, ако не е бил изнудван от ГЕРБ. Средно на година съм бил рекетиран с около 500 - 600 хиляди лева, но оцелях, заяви Илчовски.

Бизнесменът каза в отговор на въпрос, че Иван Ангелов е загробвал норки в мина на Христо Ковачки, но без негово знание. Бил е помолен от Ангелов да загроби норки в Плевенско и Врачанско, но е отказал. /Иван Ангелов притежава през фирми единствената ферма за отглеждане на норки в страната./

Фирми, свързани с Иван Тодоров, внасят в България едни от най-големите хранителни боклуци на света, каза Илчовски. Вносът на месо и други храни не минава без тяхно одобрение, като на стоката на конкурентите се намират болести и вносът се забранява. Илчовски посочи, преди десетина месеца е имало внос на свинско месо с лошо качество от Бразилия, чрез фирми, приближени на управляващите.

Субсидии съм получавал всяка година - средно по четири милиона лева, каза Илчовски.

Най-много пари в България се "изпират" през сделки за земеделска земя и нашите политици са пълни с такива /парцели/, каза Илчовски в отговор на въпрос защо е бил молен да не купува земеделска земя. Той добави, че в такива сделки един декар например се купува за 1000 лева, но се декларира пред нотариус, че е придобит за 500 лева.

Светослав Илчовски каза, че всяка година от структурите на ГЕРБ му е било искано през "Напоителни системи" да плаща по 200 хиляди лева за да полива парцелите си. Той добави, че е продал по-късно на Иван Ангелов поливните си системи на занижени цени.

Илчовски каза още, че през септември 2020 година му се обаждала Петя Аврамова с искане да спре да купува земя и го е заплашила, че ще го даде на техните прокурори. Илчовски посочи, че не спрял да купува земя, но и никакви последствия не е имало.

Иван Ангелов, мажоритарен собственик на "Градус", каза пред депутатите, че ще даде Илчовски на прокуратурата, защото непрекъснато лъже. Ангелов каза, че миналата година е купувал от Илчовски царевица на цена 280 лева за тон, а от друга фирма - на цена 270 лева за тон. По-късно е имал сделки с Илчовски на цена 265 лева за тон царевица, а от други производители - на цена 260 лева за тон. Ангелов каза, че през 2018 година е дал заем от пет милиона лева на Илчовски, който не могъл върне, а после му е искал още 3,5 милиона лева кредит.

Иван Ангелов заяви, че никога не използвал името на премиера Борисов пред Светослав Илчовски.

Ангелов каза още, че не вярно, че е давал пет хиляди лева за плеймейка на Борисов. По думите му Борисов, ако иска, може да си поръча много по-хубава и по-скъпа жена. Той не отрече, че Борисов му е съдействал за решаване на ветеринарни проблеми с износа на български стоки. Борисов е гарантирал пред турските власти например, че българските ветеринарни сертификати, отговорят на европейските стандарти. Ангелов добави, че е искал и получавал съдействие и от други премиери и политици.