Разпитът в Спецпрокуратурата на бизнесмена Светослав Илчовски, който предизвика скандал с обвиненията си за рекет и корупция срещу управлението на ГЕРБ, продължи близо 4 часа. На излизане той заяви пред събралите се журналисти, че пред разследващите е повторил твърденията си пред депутатите, в които замеси имената на Бойко Борисов и собственика на компанията за птичи продукти "Градус".

"Бях разпитан като свидетел и дадох показания за всичко, което казах пред парламентарна комисия за ревизия. Дал съм данни за твърденията си пред комисията, свързани с рекет над мен, борсови спекулации и за какво ли не", заяви Илчовски.

На въпрос какви документи е донесъл в Спецпрокуратурата, бизнесменът, който се занимава със земеделска продукция, се ядоса: "За кражба на вашите пенсии! Изчезвайте оттук!", цитира го "Свободна Европа".

Адвокатката му Галя Гълъбова, която го придружаваше по време на разпита, уточни, че клиентът ѝ е дал свидетелски показания "за всички твърдения", които е изнесъл пред парламента, но не пожела да влезе в конкретика.

Малко, след като двамата си тръгнаха обаче, Илчовски се върна обратно в сградата. При повторното си излизане той отказа да отговаря на повече медийни въпроси с думите: "Иван Ангелов (собственикът на "Градус") е най-големият крадец и аз ви го показах, бе, глупаци!", цитира го "Дневник".

Снимка: Булфото

Пред комисията "Манолова" Илчовски разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие. Той говори дори за снимките на кюлчетата в дома на Бойко Борисов, твърдейки, че има запис, който показва кой е направил снимките - известна плеймейтка. Златните кюлчета пък били подаръци за рождения ден на вече бившия премиер от двама крупни бизнесмени, единия от които Ангелов.

Иван Ангелов (в средата) до Светослав Илчовски по време на изслушването в парламентарната комисия

Снимка: БТА

След неговият разказ прокуратурата образува проверка, а не разследване. В нейните рамки не се събират годни за съд доказателства, а само достатъчно данни дали има извършено престъпление. Няма краен срок за проверката. 

Вчера служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че ще иска проверка за твърденията на Илчовски за видеозапис за издевателства над бизнесмен в затвора (намеквайки, че става дума за Миню Стайков), но очаква повече конкретика. Днес, докато влизаше на разпит, Илчовски каза само, че не познава Стайков, който вече отрече да става дума за него. А на излизане агробизнесменът каза, че са го питали и за видеото.