Бизнесменът Иван Ангелов и фирма "Градус" завеждат искове за десетки милиони срещу Светослав Илчовски, става ясно от официална позиция на дружеството.

Причината е накърняване на имиджа на компанията и обезценяване на пазарната ѝ стойност заради твърденията на бизнесмена Илчовски, направени пред медиите. Земеделският производетел подаде сигнали и в Комисията по ревизия на управлението на страната през последните 10 години в 45-ото Народно събрание. Той я сезира с информация, в която споменава Иван Ангелов като приближен до тогавашния премиер Бойко Борисов. Обвинението бе за фиктивен оборот на фирмата "Градус", лобизъм в Агенцията по храните и Министерството на земеделието, картели, подарени кюлчета злато. Прокуратурата вече обяви, че се е сезирала по данните на Илчовски, а на 14 май той бе разпитван над три часа.

От засегнатата компания подготвят иск за обезщетение срещу него за неимуществени и имуществени вреди в размер на 10 млн. лв.

Те сезират и КФН за "невярна и подвеждаща информация от Светослав Илчовски и други лица относно "Градус" АД и цената на неговите акции". Това може да доведе до 5 млн. лева глоба.

Бизнесменът Иван Ангелов също е завел иск срещу Светослав Илчовски по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за обезщетение на неимуществени вреди, в следствие на обидни и клеветнически твърдения. Стойността на иска е определена на 300 000 лв.

Предстоят и други искове на Ангелов, компанията и нейните акционери.