Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Пиа Хансен каза на пресконференция, че засега няма да има оценка дали изборите са били прозрачни, защото отчитането на вота не е приключило. По думите й е важно властите да разследват възможните нередности, предаде БТА.
До края на преброяването не можем да се произнесем, трябва търпение, призова тя.

Хансен добави, че е работа на българските власти да установят фактите и да направят така, че всяка манипулация на изборите да бъде отчетена.
Тя уточни, че ЕК няма наблюдатели на място, но има други наблюдатели, които ще докладват.

На въпрос дали ЕК ще приеме сигнал за действията на прокуратурата, свързани с изборите, Хансен каза, че първо се очакват резултатите от разследването по откритите бюлетини.
Снощи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини прокуратурата в намеса в изборите и призова "европейските институции да проверят това, което се правеше".

Скандалите са намалили доверието на държавните институции в изборния процес, заяви междувременно Оуен Мърфи, специален координатор, ръководещ наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
Предсрочните избори били в конкурентна среда и като цяло преминали без насилие, основните свободи били спазени и администрирането на изборите било добре осъществено.

Наблюдателите отчитат, че служебното правителство е взело мерки да има честни избори, но подслушването и опасения от инциденти в последната минута със сигурността на бюлетините намалили общественото доверие.
На моменти предизборната кампания била негативна, а някои партии използвали "подстрекателна и ксенофобска риторика".
Твърденията за купуване на гласове продължили, отбелязват международните наблюдатели.

"Много граждани не се довериха на институциите, затова не се включиха в изборите, те не вярват, че някой политик ще защити техния интерес", коментира Андреас Грос, ръководител на делегацията на ПАСЕ, предаде БГНЕС.

Легитимността на парламента била повредена и това трябва да се преодолее, защото има нужда от силни институции, които да защитават хората.

При пристигането си от мисията били шокирани от разделението между гражданите и институциите, от степента, в която не се вярва на институциите. Това, че само 50% гласували, показвало, че процесът се задълбочава.

Грос не оцени изборите като добри или лоши, а разгледа положителните и негативните страни. Изборите не били честни по начина, по който трябва да бъдат - всеки трябвало да има честна и равна възможност в политическото състезание.
Парите имаха твърда голяма роля, твърде много хора се страхуваха, много други изпаднаха в състояние на депресия, не изразиха гласа си, коментира Грос.

Тези, които са избрани, трябва да изградят мостове към тези, които се чувстват непредставени в парламента, това е и желание на Европа, препоръча Грос.
Политиците трябвало да адресират нуждите на "истинските хора". разясни тезата си представителят на ПАСЕ.
Организаицята била готова да помогне за този процес.

Имаме много добри новини, че изборите бяха добре организирани, фундаменталните свободи – спазени, заяви Миклош Харасти, ръководител на мисията за наблюдение на ОССЕ.
Но имало сериозни нарушения и за да се върне доверието на гражданите в демократичния процес, цикълът на безнаказаност трябвало да се прекъсне.
Купуването на гласовете не можа да се спре, затова остава проблем в общественото съзнание, засилва съмненията, каза още унгарецът.
Той похвали прокурорите, че са вършели добре работата си.