ГЕРБ няма шанс за победа, ако изборите са честни. Те ще загубят катастрофално. Това заяви пред БНР Елена Йончева. Тя обясни, че БСП е напуснала парламента, защото  ГЕРБ не е политически субект, а шайка- организирана престъпна група, която има свой вожд и нарушаването на Изборния кодекс само е доказало това.

Йончева посочи, че 11 млрд. евро изтичат от България всяка година поради корупция и че  инвестициите в България са паднали 11 пъти за последните 10 години, а Световната банка казва, че това се дължи на корупция, липса на предвидимост, лоша съдебна система.

"Ако БСП не беше реагирала категорично с излизане от НС, тогава хората щяха да влязат в парламента", каза тя. Йончева изтъкна, че близо 70% от българите смятат, че изборите у нас се провеждат по нечестен начин. 

 Според нея, стъпка по стъпка се орязват правата на гражданите и се създават условия- изборите да бъдат манипулирани

Като примери за погазване на изборните правила Йончева посочи, че машинното гласуване е прието със закон през 2014 г. и 5 години не е въведено, а сега на практика се обезсмисля. Според нея машинното гласуване дава 2/3 шанс да не се манипулират изборите.  Тя обясни, че през 2017 г. 294 хил. бюлетини са били обявени за невалидни и това са незачетени гласове на български гласоподаватели.

"Има техническа възможност да бъдат осигурени машините. В закона е казано, че през 2019г. всички изборни секции трябва да са снабдени с такива. Интерес обаче от машинното гласуване имат всички политически партии, които няма да участват в изборните машинации", каза още народният представител.  Тя посочи и че избирателните списъци трябва да се изчистят - 2 млн. българи живеят в чужбина, но имат адресна регистрация и тук, затова има опасност с техните регистрации да се злоупотребява.

Йончева припомни, че в Изборния кодекс се казва, че трябва да има публичен регистър на избирателите, където хората ще могат да видят- дали някой е гласувал от тяхно име.

"ГЕРБ не искат да го направят, за да могат да използват тази възможност за манипулации", заяви тя. Йончева коментира, че левицата настоява взимането на решения в изборните комисии да става с мнозинство 2/3.

"Това обаче затруднява  ГЕРБ и те избраха да бъде с мнозинство 50+1. Това означава, че техните представители в комисиите ще могат да взимат решенията сами. Това не е демократично", категорична бе тя.

Йончева допълни, че ГЕРБ са отнели правото по съдебен ред да се обжалват решенията на изборните комисии с касационна жалба пред Върховния административен съд.