"Решението на комисията да не приеме четирите български доклада от общо седем внесени не означава, че България ще загуби европейско финансиране. Постигаме напредък и ще успеем (в одобряването на докладите за "съответствие на програмите". Трябва обаче да бъде завършен процесът за проверка на съществуващите системи за финансов контрол, които дават сигурност, че парите на европейските данъкоплатци се използват коректно и ефикасно", добави Абът, цитиран от БТА.
Според него България далеч не е единствената страна членка на Европейския съюз, която има неприети доклади за "съответствие на програмите". От общо 317 такива доклади, които са представили страните членки, досега са одобрени 205, отхвърлени са 61, а 32 се очаква да бъдат внесени в Европейската комисия.
"Причините за отхвърлянето на българските доклади за "съответствие на програмите" са липсата на доверие в ЕК в независимостта и административния капацитет на одитните органи в България, както и на липсата на функционираща компютърна информационна система за управление и контрол на изпълнението на оперативните програми за страната през периода 2007-2013 г., които възлизат на 6,9 милиарда евро", отбеляза говорителят.
Четирите неприети доклада за "съответствие на програмите" се отнасят до оперативните програми по техническото сътрудничество, конкуренцията, транспорта и административния капацитет.
"Това, че няма одобрени доклади за "съответствие" по тях означава, че Европейският съюз не може да извършва плащанията по тези програми. Но щом докладите бъдат одобрени, плащанията може да започнат", каза Денис Абът.
С оглед да бъде наваксано изоставането и регистрираните проблеми да бъдат коригирани, Европейската комисия е посъветва българските власти да се възползват от опита на други страни членки на Европейския съюз.
Според други информирани източници в Европейската комисия от страна на България са изразени несъгласия с някои оценки на одитната компания "Делойт&Туш" във връзка с компютърната информационна система за управление и контрол на изпълнението на оперативните програми. ЕК обаче не приела българските възражения.
По данни на комисията България е получила 635 милиона евро по линия на оперативните програми.