ВМРО развя знамената на протест пред сградата на президентството в началото на заседанието на КСНС за еврочленството на Република Северна Македония. 

"И преди, и сега, Македония е българска!", скандират десетките симпатизанти и привърженици на войводите. Звучат македонски народни и революционни песни.

"Ние ви призоваваме мирно, цивилизовано и по български - да не предавате интереса на македонските българи и паметта на нашите предци, нашето национално самосъзнание и самоопределение!", призова на митинга зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в момента, в който политическите лидери и представителите на кабинета започваха заседанието. Партията му ще инициира референдум по темата.

"Българското правителство има шанс да устои на натиска за РСМ, ако иска, ако не - ще падне", заяви минути по-рано в интервю по БНР заместникът на Красимир Каракачанов.

"Няма правилно време да предадеш Македония! Няма добър ПР-момент, в който да предадеш този интерес, и да ти се размине!", предупреди той. Джамбазки призова Кирил Петков да не допуска отстъпление, ако има натиск от западни сили.

Снимка: БТА

"Дори си мислим дали позицията на страната ни не може да бъде потвърдена през национален референдум", направи заявка той по повод идеята такова допитване да бъде инициирано от ВМРО.

"В голяма част от българското общество има обоснована тревога за това, че новото правителство може да направи ходове, които да са по същество отстъпки - да даде съгласие за започване на преговори между Република Северна Македония и Европейския съюз, без да са решени въпросите, които според нас трябва да бъдат решени", каза още зам.-председателят на ВМРО.

Джамбазки подчерта, че изявления на премиера Петков дават основание за тези притеснения. "Той многократно каза, къде в прав текст, къде завоалирано, че историята трябва да се остави настрани, че трябва да се подхожда икономически", коментира той.

Снимка: БТА

"Ние нямаме нищо против, ако тази нова държава, която съществува от 1944 г., реши да изгражда собствена идентичност, но няма как да я изграждаш, ако крадеш българската история", заяви пък по време на протеста пред "Дондуков" 2 лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той подчерта, че неговата формация е за членството на Северна Македония в ЕС, но тя не спазва подписания през 2017 г. договор с България, в който много ясно е записано, че историята ни е обща до 1944 г.

Снимка: БТА

Договорът брутално не се спазва вече пета година, подчерта той.

Каракачанов заподозря, че съветникът на Кирил Петков - Весела Чернева, е отишла тайно в Скопие без да уведоми българския посланик, защото "най-вероятно си отишъл да договаряш нещо, което не е за пред общественото мнение". Каракачанов не приема и тезата на политически сили, като ДБ, че трябва да пуснем Македония в ЕС, за да избегнем руското влияние над нея.

"Македония е член на НАТО, какво руско влияние?!", удиви се лидерът на ВМРО.

По думите му изявленията на Кирил Петков за изграждане на жп линия със Скопие са намерения още от времето на Иван Костов. "От скопска страна вече 22 г. слушаме едно - "да, много е важно, стратегически полезно е, и нищо след това", коментира Каракачанов по повод неосъществения коридор № 8.

Лидерът на ВМРО каза още, че натискът над България от САЩ и ЕС се вижда с просто око. "А и те не го крият", допълни Каракачанов. Той отново припомни, че докато ние не сме обяснявали българската позиция, то Северна Македония дава по 4 млн. на година за финансиране на лобистки организации в САЩ.

Снимка: БТА