Президентът Румен Радев свиква на 10 януари заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания". Това съобщиха от прессекретариата държавния глава.

Заседанието на КСНС ще се състои от 14.00 часа на "Дондуков" 2.

На форума ще се търси консенсус с всички политически партии в българския парламент за преговорите със Скопие.

По-рано днес премиерът Кирил Петков подчерта, че позицията на България към преговорния процес за Република Северна Македония не е променена, но ще бъде надградена с дейността на пет работни групи, които да намерят решения по въпроси като инфраструктура, икономика, история и култура.

"Тези пет групи ще са инфраструктура, култура, евроингтеграция, готови сме да помогнем на нашите партньори в борбата с корупцията. В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия народ, имаме пълна координация и това, че отиваме на разговори на 18 януари, показва, че добросъседството е основен принцип на взаимоотношенията ни със Северна Македония", посочи още министър-председателят.

Ден преди това президентът заяви:

"България е най-големият поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и специално на братската Република Северна Македония, но това зависи от индивидуалния напредък, зависи от изпълнението на копенхагенските критерии от всяка страна кандидат."

"Конституционните гаранции на правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и унищожаване на нашето хилядолетно културно и историческо наследство само ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, за да може най-сетне ние да отворим вратата за преговори за членство", посочи още президентът.

Според опозицията в РСМ обаче, новото македонско правителство не може да преговаря с България.

"Номинираният за министър-председател, който ще предложи състава на правителството, няма легитимирано доверие да преговаря от името на македонския народ за неговата идентичност. Очаквам гласът на ВМРО-ДПМНЕ да бъде чут като най-голямата политическа партия в страната", каза днес председателят на партията Християн Мицкоски по повод обявените за 18 януари разговори на българския премиер Кирил Петков по време на посещението му в Скопие.

"Виждаме, че от съседна България всекидневно се отрича македонската национална идентичност, това дори се случва по време на най-големите православни християнски празници", каза посочи още той. Мицкоски не очаква промяна в македонско-българските отношения след обявения нов подход от София и настоява за дипломатически действия от страна на европейските партньори страната да започне преговори с ЕС.

"Предистория на проблема е резолюцията в българския парламент, която всъщност беше потвърдена от президента Радев. Той дори поиска от министрите в новото правителство на Петков да не отстъпват в исканията. Това е достатъчно силно послание. Докато тази резолюция е в сила, докато тази резолюция има силата на закон, ние ще бъдем обект на изнудване от нашата източна съседка с хегемоннистични искания отпреди векове, вместо да градим бъдеще заедно и да гледаме няколко века напред", каза Мицкоски.

На въпрос какво очаква от номинирания за министър-председател и какви са политическите му очаквания през 2022 г., той посочи, че не очаква нищо от човек, който приема да бъде номиниран, без да има легитимността на народа, и от него той очаква да продължава политиката на заевизма.