Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев прие копия на акредитивните писма на новоназначената посланичка на Украйна у нас Олеся Илашчук, съобщиха от МВнР.

По време на срещата с посланик Илашчук заместник-министър Коджабашев отбеляза отличните отношения между България и Украйна, които са израз на дълбоките исторически и културни връзки между двете страни. Той подчерта, че мост помежду ни е и най-голямата българска общност зад граница, наброяваща над 200 000 души.

В хода на разговора бе препотвърдена твърдата и последователна подкрепа на България за Украйна в контекста на непредизвиканата руска въоръжена агресия, както и приноса на страната ни в подкрепа на Украйна.

Бе акцентирано върху факта, че сме на шесто място по принос на база брутен вътрешен продукт, както и върху оказаната съгласно решенията на Народното събрание подкрепа, включително за подпомагане на цивилното население и украинските бежанци. Специално подчертана бе и подкрепата за териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториални води, както и участието на България в подкрепа на Киев по линия на търсене на отговорност на Русия.

Посланик Илашчук благодари за оказаната от България подкрепа, като подчерта, че тя е високо оценена от украинския народ.