"Обещах своите решения - време е да ги съобщя! Време е за рестарт!" С тези думи днес премиерът Бойко Борисов анонсира извънредното си видеообръщение, в което обяви, че ще подаде оставка веднага когато парламентът приеме предложението на ПГ на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание.

След като обяви, че протестът не е родил своите естествени водачи, министър-председателят посочи исканията си за промени в Конституцията - намаляване броя на депутатите, закриване на ВСС и създаване на отделни съдебни съвети за съдиите и за прокурорите със самостоятелни инспекторати, засилване контрола над дейността на главния прокурор и равно разпределение на пропорционално и мажоритарно избраните депутати за Великото народно събрание - по 200.

Предложенията на премиера предизвикаха вълна от реакции.

Ето как коментира пред "24 часа" политологът Димитър Ганев от агенция "Тренд":

Политическият ход на Бойко Борисов е с цел да вземе инициативата за пръв път от началото на протестите. Друга цел на премиера е да покаже, че би застанал зад радикална промяна - на основния закон на държавата. Успява да комбинира искания, които са били наслагвани в годините и които до голяма степен сега се чуват на протестите.

Борисов очевидно иска да изземе теми от полето на различни политически формации, като "Има такъв народ" на Слави Трифонов, като например за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 и на такива като Демократична България, когато става дума за реформата в главата в конституцията за съдебната власт.

Най-радикалните искания на протестите са за смяна на системата, нова конституция и всъщност Борисов им предлага точно това. Борисов се опитва да оглави бунта срещу самия себе си. Каква е вероятността обаче този ход да се реализира? Не е голяма, според мен. Защото за свикване на Велико народно събрание трябват две трети от народните представители. Ако БСП се обяви против - а тя има 78 народни представители, оттам нататък трябва всеки един депутат да е "за" и да е в залата. Това ми се струва много трудно постижимо за изпълнение. Но тогава той може да каже - ето, ние сме за радикална промяна на политическата система, удовлетворяваме исканията както на протестите, така и на други политически играчи през годините, но други политически формации не искат това.