Няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България. В това отношение всички трябва да бъдат спокойни, няма нищо притеснително към този момент, заяви премиерът Николай Денков след съвещанието във връзка с изострената ситуация в Руската федерация, свикано в Министерския съвет.

В него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи Тодор Тагарев и Калин Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Антоан Гечев и директорът на службата "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев.

"Както знаете, през последните 24 часа има движение на войски, част от армията на Евгений Пригожин, тръгна на север към Москва. Затова направихме съвещание с разузнавателните служби, за да получим информация, която не е общодостъпна", отбеляза след срещата академик Денков.

От своя страна министърът на външните работи Мария Габриел каза, че България има готовност за предприемане на евакуация на български граждани и служители на дипломатическите ни представителства от Руската федерация.

До момента няма заявления от желаещи да напуснат страната, каза Габриел. Тя отбеляза, че МВнР следи с повишено внимание ситуацията и припомни, че българските граждани са предупредени да избягват пътувания във връзка с военното напрежение в района на Ростов на Дон.