Премиерът акад. Николай Денков ще изиска от всички областни управители да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения, съобщи правителствената пресслужба. Само преди ден областните, които работиха със служебния кабинет, подадоха оставка, но правителството отказа да ги пусне наведнъж и ще ги освобождава поетапно, а дотогава те трябва да си изпълняват задълженията.

С оглед на метеорологичната прогноза за следващите дни, от губернаторитесе очаква още днес да проверят невралгичните точки, на които могат да се появят свлачища или да се стигне до преливане на вода. Необходима е бърза организация по региони за почистване на деретата и оформянето на диги на местата с най-голям риск, разпореди премиерът Николай Денков след среща с ръководителите на институциите, пряко ангажирани с отстраняването на щетите от вчерашните наводнения.

Държавата изпраща и 100 военнослужещи от батальона във Враца в Берковица, в помощ на преодоляването на последствията от наводнението в Берковица. Там беше обявено бедствено положение, а щетите се оценяват най-малко на 1,5 млн. лв.

Необходими са спешни действия на местната власт с помощта на държавата за почистване на дерето при язовир "Огоста", което е превърнато в нерегламентирано сметище, е изводът, до който са стигнали по време на спешното заседание Денков и министрите на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие, началникът на отбраната, директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението и шефът на АПИ, които докладваха за ситуацията в засегнатите от наводнението райони и предприетите мерки.

В готовност са и доброволци, които могат да участват в разчистването на наносите. Очаква се да се включат активно пътноподдържащите фирми по места.

МВР ще възложи проверка за причините за поредното наводнение, пък обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Днес екипи на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане ще обходят засегнатите от наводнението места и ще преценят необходимостта от социална подкрепа за пострадалите, уточняват от МС.