Всички областни управители са подали оставка, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По-рано през деня от правителствената информационна служба разпространиха съобщение, че през целия ден постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители.

От Министерския съвет определиха акцията като безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

"Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.", заявяват от МС.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

Областните управители са назначени от служебното правителство. Голяма част от напускащите поста си заявяват, че напускат заради различия в политическите възгледи с редовния кабинет и е редно партиите, подкрепящи го, да излъчат свои представители. 

По подобен начин в последните си часове като премиер Гълъб Донев освободи всички зам.-министри от служебния кабинет. При приемането на властта новият министър-предедател акад. Николай Денков критикува освобождаването им с мотива, че това ще спъне навлизането и работата на новите министри.

"Имахме ситуация, която е безпрецедентна, а днес виждаме същата ситуация с освобождаването на областните управители. Ние сме принудени да работим в една непредвидимост, когато екипите са работили по различните направления и приоритетите на изпълнителната власт биват освобождавани или в този случа подават оставка, но както и днес беше съобщено от Министерския съвет всички областни управители и техните заместници трябва да продължат да изпълняват задълженията си до решение на Министерски съвет", каза министърът на икономиката Богдан Богданов.

"Обичайна практика е, когато има смяна във властта, да има промени и в състава на политическите кабинети и съответно по отношение на областните управители. Това че ще има смени на областни управители, едва ли би било изненада, но фактът, че 11 души подават в един и същи ден по-скоро говори за координирана акция", коментира преди обяд Деница Сачева, когато започна лавината от оставки на областни управители.