Правителството предприема спешни мерки за опазване сигурността на бедстващото население след пороя в Берковица, област Монтана и в ботевградското село Врачеш. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Няма данни за пострадали хора, допълват от там.

Обявиха бедствено положение в Берковица и Георги Дамяново.

С разпореждане на премиера акад. Николай Денков българската армия ще се включи в усилията за преодоляване на последствията от наводнението в Берковица. Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще съдействат за почистване на най-засегнатите райони на града. Премиерът е в постоянен контакт с министъра на отбраната Тодор Тагарев и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, се посочва в съобщението.

Снимка: БТА

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областно пътно управление - Монтана също се включват в дейностите по овладяване на ситуацията. Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. "Мишковец" в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема.

Екипите на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР са на място и работят. Директорът на ПБЗН Александър Джартов посети пострадалите райони и е в постоянна връзка с вътрешния министър Калин Стоянов. От "Пожарна безопасност и защита на населението" информират, че нивото на язовир "Клисурица", община Монтана, се нормализира. На място с хидромоторна помпа работят служители на главната дирекция. В Берковица работят общо четири екипа.

Снимка: БТА

Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село Врачеш, където работят пет екипа на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Снимка: Министерство на отбраната

Екипите останаха по места цяла нощ, посочват още от МС.

Снощи 26 жители на монтанското село Клисурица са евакуирани след силния дъжд в района. Те са били настанени при роднини или в сградата на кметството. Решението за евакуация е било взето, след като е възникнала опасност от преливане на близкия язовир "Мишковец".

Снимка: Министерство на отбраната

В село "Врачеш" работят пет екипа на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Поредният порой е наводнил мазета, къщи и дворове в селища от общините Берковица, Георги Дамяново и Монтана. 

Най-тежко бе положението в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно училище и помещения на полицейското управление.