Премиерът Николай Денков заяви, че не държи да става министър на външните работи, но иска ПП-ДБ да има решаваща роля във външната политика.

"Аз не искам поста на външен министър като такъв, но искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, така че да се чува в чужбина", каза ротационният премиер пред журналисти в Нидерландия, цитиран от БТА.

Коментарът му е по повод спора между ръководствата на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за това кой да поеме Външно министерство след ротацията.

"Какво е значението на този спор - значението е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. Хората с най-силна дума, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър. Това, което колегите от парламентарната група казват с основание, е, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, обясненията ще бъдат представяни от един човек. Добре е да има паритет, за да се чуе по-пълно какво е развитието", мотивира партийната позиция Денков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов склони по-рано днес постът на външния министър да не се заема отново от бъдещия премиер Мария Габриел, но настоя, че той ще бъде от квотата на ГЕРБ. И призна, че по време на преговорите се е отказал от ротация на останалите министри.

Преговорите между политическите лидери продължават. Успоредно с това е започнала работа по изготвянето на законодателна програма до края на годината, обясни Денков.

"От страна на ПП-ДБ искаме да продължи ротацията по договореното, да видим може ли да продължим с пълен мандат. Започваме със законодателна програма до края на годината и ще подготвим управленска програма до края на мандата, като се надяваме, че ще се реализира", каза Денков.

Министър-председателят е в Хага, където се срещна с нидерландския си колега Марк Рюте. След срещата Рюте обяви подкрепа за пълното присъединяване на България към Шенген и заяви, че ще работи и с други държави за постигането на това.