България не обсъжда, няма намерение да изпраща или да обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна, докато премиер е Николай Денков. В това бяха единодушни министър-председателят и министърът на отбраната по време на изслушване в Народното събрание. 

Николай Денков и Тодор Тагарев бяха изслушани в парламента за посещението на премиера в Украйна и заявлението, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Киев. Изслушването бе по искане на "БСП за България". 

Денков: Докато съм премиер, няма да обсъждаме изпращане на български войници в Украйна

Докато съм министър-председател, никога няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило, повтори тезата си Денков, който още при завръщането си от Киев заяви, че няма такива намерения. 

Денков отговори на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова във връзка с темата за двустранно споразумение с Украйна и работната среща в Париж.

"Това, че някой друг политик поставя този въпрос на международен форум, е негово право", добави премиерът. Няма нито едно решение на Министерския съвет, което да не съответства на решенията, които са взети в Народното събрание. В нито едно от тях по никакъв начин не става въпрос за изпращане на български войници в Украйна, такъв въпрос не се обсъжда. На въпроса за работната среща в Париж - тя е работна именно, защото на тази среща не се взимат решения. Министър Тагарев е изпратен с мандат, с който може да потвърди позициите на България, такива, каквито са днес. Ние осъществяваме военнотехническа помощ, хуманитарна помощ на Украйна. Това е, което правим и го правим в съответствие с вашите решения", обясни Денков.

Той добави, че посещението в Украйна също е подчинено на тези решения на НС и МС, които са публично известни. За да предотвратя всякакви спекулации, съвместната декларация, която подписахме с министър-председателя на Украйна, е качена на сайта на Министерския съвет. 

С подписаната декларация в Украйна с министър-председателя Денис Шмигал страната ни не поема нови ангажименти, обясни Денков в отговор на въпрос на Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. За момента не се обсъжда и не е обсъждано двустранно споразумение между България и Украйна. Ако се пристъпи към подготовка на такъв документ, той ще бъде внесен за ратификация от Народното събрание, увери министър-председателят.

Снимка: БТА

Тагарев: България е поела ангажимент в съответствие на решенията на НС и в програми на НАТО да обучава украински военнослужещи

Не сме обсъждали двустранно споразумение в сферата на сигурността с Украйна, категоричен бе и Тагарев. Той обясни и за срещата в Париж: 

"Срещата в Париж беше работна среща за обмен на мнения. Тя не е била предвидена да взема решения и да подписва каквито и да е било документи. Аз няма какви документи да подпиша на тази среща".

Тагарев добави, че има страни, които са подписали такива споразумения с Украйна на двустранна основа, като те са в духа на декларацията на Г-7, към която и ние се присъединихме за даване на гаранция за сигурността на Украйна, в случай че войната вече е приключила, тя отново обект на агресия, все още не е станала член на НАТО, обясни Тагарев. Ние такова споразумение не готвим, ако решим, то абсолютно задължително ще изисква санкцията на парламента, каза министърът.

"Ние не можем да поддържаме позиция, която не е одобрена национална позиция. Ние се придържаме твърдо и категорично към националните позиции", добави той по повод срещата в Париж.

България е поела ангажимент в съответствие на решенията на Народното събрание и в програми на НАТО да обучава украински военнослужещи, каза Тагарев, цитиран от БТА. Програмите на НАТО са за обучение по например английски език, без въоръжение. Вашите решения предвиждат обучения на украински военнослужещи, включително с въоръжение. Достатъчно прозрачни сме, когато има такива обучения, обясни той. Тагарев каза още, че такива военнослужещи, обучаващи се с въоръжение, няма в България.

Тагарев посочи, че не е коментирал изпращането на български военнослужещи на мисия в Молдова във връзка с възникналото напрежение в молдовския сепаратистки Приднестровски регион.

Тодор Тагарев обясни, че с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров е подписал писмо за намерение (октомври миналата година - бел. ред.), с което се потвърждава готовността на България да помага на Украйна с дипломатически, политически, хуманитарни и военни мерки. Също така разширяваме възможностите за сътрудничество в областите образование, военнотехническо сътрудничество и подготовка на наша територия. Всяко едно конкретно действие ще иска одобрението на Народното събрание, каза още министърът.

Снимка: БТА

Какво предстои в работата на парламента? 

В дневния ред на депутатите, като втора фиксирана точка, е първото гласуване на Законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, внесе от служебния кабинет миналата година. С него се предлага да се разшири кръгът на квалифицираните организации, имащи право да предявяват представителни искове за защита на потребителите. Такъв иск ще имат право да предявяват и Комисията за защита на потребителите, и квалифицираните организации, определени от държавите членки на Европейския съюз.

Увеличава се и размерът на санкциите за неспазване на съдебни актове.

Според вносителите прилагането на закона ще осигури високо ниво на защита на икономическите интереси на потребителите и ще насърчи функционирането на вътрешния пазар в полза на потребителите и търговците.