"Да, България" и БОЕЦ се отрекоха от общата декларация, с която излязоха вчера лидерите на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Декларацията бе изпратена от името на "Отровното трио", като от съобщението ставаше ясно, че всички лидери на протеста са провели среща в столичен хотел. Събитието бе документирано със снимки и подписана от партии, граждани и бивши политици, като сред тях присъстваха и Демократична България и БОЕЦ.

От Да, България обявиха позицията си на официалната си страница във Фейсбук. 

"Във връзка с множество запитвания, заявяваме, че по правилата за формиране на позиции на Демократична България, не е излъчван представител на обединението, или на Да, България, за среща в никакъв координационен формат и не е одобрявана декларация", пишат от там и добавят: "Ние последователно и твърдо се обявяваме против насилието и призоваваме държавните органи да гарантират мирното провеждане на протестите и да не позволяват да бъдат въвличани в провокации от страна на това отчаяно управление, подобно на събитията от 2 септември".

От ДаБг обаче потвърждават позицията си в подкрепа на протестите срещу кабинета Борисов: "Същевременно, държим на трайната си позиция, че подкрепяме гражданския характер на протеста и го правим на свои политически основания, и без от това да следва наше асоцииране с други политически формации и лица, някои от които имат несъвместими с нашите ценности и цели. Призоваваме поддръжниците на Демократична България към масово участие в протеста на 10 септември и другите общи протестни действия с цел постигане на оставките на Борисов и Гешев и реализиране заявените от Демократична България политически цели".

От снимки в социалната мрежа и медии обаче се вижда, че Демократична България все пак са имали представител на срещата в столичния хотел - Емил Мачиков, главен секретар на ДСБ. На въпрос на Dir.bg все пак присъствал ли е някой на срещата на протестиращите, от пресцентъра на Демократична България коментираха, че Мачиков е присъствал на срещата като представител за твърдата позиция на партията в подкрепа на протестите в страната. 

От БОЕЦ, които също подкрепят протеста и бяха подписани в общата деклакрация на протестиращите, също обявиха, че не са подписвали.

"БОЕЦ не сме подписвали и давали съгласие нашето име да се използва за легитимиране на позиции и заявления, като визираме направеното съобщение на страницата на "Триото". Като председател на БОЕЦ заявявам, че не може да имаме нищо общо с част от хората, партиите и организациите, които са подписали, или поне е обявено, че са подписали въпросният документ. Въпрос на принципи. За да бъде битката ни истинска трябва да я опазим чиста. Никой няма право да говори от наше име, или да използва името ни за легитимиране на някакви послания. Най-малкото не е коректно", посочват от там.

"БОЕЦ не сме партия и не се борим за властта, нашата битка е да отстраним мафията от властта и това ни дава свободата да водим битката си безкомпромисно, принципно и последователно!", категорични са от там.