"Демократична България" излезе с декларация от парламентарната трибуна, провокирана от събитията в Буча. По този повод ДБ поиска освен да изпратим оръжие в помощ Украйна, да подсилим санкциите на ЕС срещу Москва, да подпомогнем разследването на зверствата в Буча с наша съдебно-медицинска експертиза, в които украинската страна обвини руската армия след изтеглянето й от града.

"Демократична България" сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна", заяви от името на парламентарната група Антоанета Цонева.

"През последните дни се множат свидетелствата за зверствата, извършени от руската армия в Буча и други украински градове. Световното обществено мнение е потресено от кадрите на трупове на цивилни граждани по улиците, от разкриването на масови гробове, от сведенията за изнасилвания и изтезания на невинни хора, за масови мародерства от страна на руски военнослужещи. Става все по-ясно, че режимът на Путин извършва военни престъпления, намиращи мащабите на геноцид", заяви депутатката Антоанета Цонева от "Да, България".

"Ние настояваме България да подкрепи с предоставянето на съдебно-медицинска експертиза разследването на военните престъпления на армия, които вече се организират не само от украинските власти, но от ООН, Европейския съюз и други международни организации", огласи Цонева първото искане на ДБ.

"България да започне да предоставя на Украйна оръжия и муниции, които да й позволят да се защити срещу руската агресия и съпроводените с нея военни престъпления", е другото искане на ДБ, наред и подкрепата за по-сурови европейски санкции срещу Русия. "Демократична България" вече внесе проекторешение за изпращане на военна помощ за Киев и дори обяви, че очаква то да бъде подкрепено от пленарната зала.

Парламентарната група от мнозинството държи и на обявяването на руската посланичка Елеонора Митрофанова за персона нон грата. Аргументът на Цонева е поведението на дипломата, който според ДБ "напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България".

Депутатката от ДБ изтъкна, че само Германия и Франция вече са изгонили 75 дипломати в отговор на зверствата в Буча.