Няма кой да дърпа конците на проекта "Продължаваме промяната", декларира в "Лице в лице" по bTV Даниел Лорер, който е сред инициаторите за партията на Кирил Петков и Асен Василев. Той отрече да е налице конфликт на интереси.

Лорер е бивш съветник на Петков в министерството на икономиката, а съпругата му Виолета Лорер е заместник-министър на финансите при Асен Василев. Обвинения за конфликт на интереси бяха отправени от ИТН, както и по повод факта, че Лорер е работил с програма "Джереми" на ЕС за подпомагане на малки и средни предприятия. Финансистът обясни, че Фондът на фондовете и програмата "Джереми" са два съвсем различни финансови инструмента.

"Между Фонда на фондовете и "Джереми" няма никаква връзка, по програмата се осъществява контрол от Европейския инвестиционен фонд и "българската администрация не участва в процедурата", а неговият фонд е бил създаден още през 2018 г. и нито Кирил Петков, нито Асен Василев имат нещо общо с него.

Даниел Лорер посочи още, че зад новата партия има "нулев политически инженеринг и много ентусиазъм". "Президентът не дава хора за този проект и не участва в този проект", каза още Лорер, като подчерта, че за пореден път им се налага да обясняват, че Румен Радев не стои зад тях.

Новият политик обобщи, че много "играчи на политическата сцена ги обвиняват", че искат да откъснат структури от техните партии", но "това са някакви хора, които говорят от наше име", без да са били оторизирани, което "явно е модерно", каза Лорер.

Той потвърди, че новата формация дава подкрепата си за сегашния президент и негов нов мандат, и изтъкна като основен аргумент за това признателността си към него.

"Президентът Радев създаде служебно правителство и му даде възможност да работи без намеса, това е нещо, което изключително много ценим. Даде възможност на голяма част от нас да направят важни неща за България", коментира Даниел Лорер.

"Нашата амбиция е да работим с хора и отляво, и отдясно", формулира той намеренията на бъдещата формация на двамата служебни министри. И добави, че ще работят заедно с онези, които са за премахването на корупцията и реализирането на съдебната реформа, както и за справедливото разпределяне на приходите в държавата.

"Ние се превърнахме в политици последните 24 часа и работим по 24 часа, за да произведем тази програма", коментира той в отговор на въпроса кога ще бъде готова платформата на "Продължаваме промяната", но не посочи срок.

Лорер призна още, че е бил сред създателите на "Да, България", също като Кирил Петков, но добави, че партийното му членство е било за кратко и затова не е преживял трудно раздялата.