Призовавам за обединение "Демократична България" и новата формация около Кирил Петков и Асен Василев. Такава платформа може да се бори за първа политическа сила. Време е да се преглътне егото на отделните политически лидери и да се участва в следващите избори с ясна перспектива за българските граждани.

Това заяви днес председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в предаването "Политически некоректно" с водещ Силвия Великова по БНР.

Манолова бе категорична, че правителство на всяка цена е неприемливо, защото това означава правителство с влияние или с подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Решението е да има голяма формация без ГЕРБ и ДПС, която да разгради модела, да даде справедливост на хората и да реформира секторите, които продължават да са завзети от мутрите, каза Манолова.

Лош сън би било, ако се допусне следващото правителство да е с ГЕРБ и ДПС. Предизвикателството е да има обединение, което да направи редовно правителство на промяната и да продължи с ревизия на предишното управление, подкрепа за бизнеса и уязвимите, допълни тя и подчерта, че от "Има такъв народ" имат други планове.

В 46-тия парламент ясно се видя кои формации стоят твърдо зад съдебната реформа и закриването на специализираните съд и прокуратура. Твърдението на един от кандидатите за правосъден министър от ИТН, че протестите срещу Борисов и Гешев са били платени, поставя тази парламентарна група в определен сектор, заяви Манолова.

Подготвили сме и изпращаме искане за достъп до обществена информация за използването на СРС срещу протестиращи граждани. Съдът, прокуратурата, Бюрото за контрол на СРС вероятно ще ни откажат информация. МВР и ДАНС не е ясно какво ще отговорят. Трябва да са изчерпани всички възможности в националните процедури, за да заведем иск срещу държавата в съда в Страсбург, каза Манолова относно незаконното подслушване на над 900 души от протестите.

Демонтажът на мутрите и придворните им фирми няма да бъде лесен. Парите на мафията са на терен и ще се борят срещу промяната. Това е в земеделието, горските стопанства, енергетиката, пътното строителство и всеки друг сектор, допълни тя.

Комисията по ревизията започна с дружествата в енергетиката, защото увеличението на цената на тока е основен проблем. Показахме как се спекулира с цените на Енергийната борса. "Топлофикация София" ще работи незаконно от 1 октомври. Направихме проверка как е закупувала квоти за въглеродни емисии. От това частни фирми са "прибрали" около 20 млн. лв., които са платени от гражданите, каза още Манолова и напомни, че Столичната топлофикация е с над 1 млрд. лв. натрупани задължения, но кметът Фандъкова от години не предприема никакви действия.