"Другарите от "Позитано 20" нека да си прочетат устава. Националният съвет (НС) на БСП не може да изключи Георги Гергов от партията, тъй като той вече не е член на пленума", заяви заместник-председателят на градската организация в Пловдив Нина Чавдарова пред "24 часа".

Тя заяви това, след като по-рано днес от пресцентъра на левицата съобщиха, че Изпълнителното бюро е решило да предложи на НС да изключи известния пловдивски бизнесмен от партията. 

Гергов е напуснал НС на 18 декември, а според член 12 от устава на БСП партиец може да бъде изключен само от органа, в който членува.

"Това означава, че Гергов може да бъде изключен единствено от своята основна партийна организация, от Градския съвет или от Градската организация", обясни Чавдарова.

По думите й взетото от ръководството на партията решение се отличава със своята некомпетентност.

През декември лидерът на БСП-Пловдив обяви, че напуска пленума, тъй като "не иска да става съучастник на Корнелия Нинова в ликвидирането на партията". По думите му "конфликтът с президента Радев е последната капка, която прелива чашата на търпението към това поведение".

Днес обаче Изпълнителното бюро реши да предложи Гергов за изключване, защото уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име.