Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев на специален брифинг в парламента. На него левицата представи справка от годишния доклад на СИБанк, в която Бориславова има активи, към 31.12.2008 г., както и списък с участията й в управленията на различни дружества, предаде БГНЕС.

Според тях е налице морален проблем, тъй като според наличната информация, Бориславова трябва да е печелила в определен период около 200 000 лева на ден, включително в събота и неделя. 

„Притежаваната от нея собственост се превръща в една от основните антикризисни мерки, защото няма такава, която да има мощта на 1 млрд. лева", смята Кутев.

Левите депутати изброиха около над 20 фирми с участие на Бориславова и настояха тя да обяви точно какво притежава, кога и на каква цена го е придобила и какви данъци е платила. Ако не го направи, според тях, Бойко Борисов би трябвало да назначи прокурорска проверка по случая.

На въпрос на какво основание министър-председателят трябва да пристъпи към този ход Кутев отговори, че основанието е, че тя е човека живял първо с главния секретар на МВР, след това с кмета на София, а сега и с министър-председателя и през цялото това време е имала отношение към властта.

Според левия депутат не може да се каже, че Бориславова е обикновен банкер, защото очевидно не е, а тези нейни активи за около 1 млрд. лв. са придобити от 2001 до 2006 г., докато Борисов е бил в управлението на страната.
Червените искат още да бъдат обявени обществените поръчки, които Бориславова е спечелила с всички свои фирми в периода от юли 2009 г, откакто той е министър-председател.

От БСП настояват като част от антикризисната програма премиерът Бойко Борисов също да обяви собствеността си, предаде "Фокус".
"В имотната декларация на премиера пише, че той има само 120 000 лева", подчерта Кутев.

Според него в периода от 2001 до 2005 г. Цветелина Бориславова се е сдобила с 37% от СИБанк, придобити от Славчо Христов. В момента тя притежава 18 на сто от акциите.

От БСП настояват още, като антикризисна мярка, средствата на големите държавни предприятия и институции да бъдат преместени от СИБанк в Българската банка за развитие и по този начин да се подпомогне кредитирането на малкия и средния бизнес с нисколихвени кредити, съобщи БТА.
Кутев подчерта, че в банката продължават да стоят парите на Националната агенция по приходите, Националния осигурителен институт, Агенция "Митници" и МВР.

В писмото на ССИ, което нашумя покрай ареста на Алексей Петров, също се предлага част от парите на държавни организации да се изтеглят постепенно от търговските банки и да се пренасочат към Българската банка за развитие, която да им предоставя ресурс при лихва около 5.5%, припомня "Дневник".

Всеки опит една или друга банка да бъде въвлечена в междупартийни нападки пряко вреди на банковата система. Това се посочва в позиция на БНБ, разпространена в късния следобед. От БНБ отбелязват, че се атакува голяма банка като "Сибанк", с опит на пазара над 15 години, с активи над два милиарда лева и със солиден мажоритарен собственик като "KBC груп", авторитетна банково-застрахователна група в Белгия.