Премиерът Бойко Борисов връчи бойното и представително знаме на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив, където днес беше честван празникът на гарнизона.

Той беше посрещнат от ген. Явор Матеев и тържествен строй. На церемонията присъстваха военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и представители на местната власт - кметът на града Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева и пловдивския митрополит Николай, който освети знамето.

Снимка: БТА

"Поздравявам ви по случай връчването на бойното и представително знаме на Съвместното командване на специалните операции. Не беше лесно, имаше много съпротива за това формирование, тъй като трябват допълнителни средства - бронирани машини и оборудване. Това, което съм поел като ангажимент, 300 000 патрона вече имате, казармата се строи. На 18 март, когато ви е празникът, ще бъдете в новата сграда. Всички имате жени, деца, родители, тренирайте, гответе се така, че да оставате живи, да сте здрави, да сте крепки. Войската, на която най-много разчитаме, са ето тези - това са тези, които вършат най-много работа. Пазете се живи и здрави и честит празник!", заяви министърпредседателят.

Снимка: Министерски съвет

След тържествената церемония премиерът отказа да отговаря на репортерски въпроси, качи в джипа си с митрополит Николай и потеглиха. По-късно, във Фейсбук страницата на Борисов беше публикувано и видео, от което стана ясно, че с владиката и кмета са посетили духовната семинария.

Създават още една група за специални операции

Предстои създаването на още една група от Силите за специални операции в София, каза междувременно пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Според него това е акт, който слага поредния етап от развитието на нашите Специални сили, започнали от създаването на парашутната дружина до създаването на СКСО. Министърът добави, че развитието ще продължи със създаването на още една група от Специалните сили в София.

Министърът на отбраната участва в ритуал по освещаването и връчване на бойното и на представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции

Снимка: БТА

"През последните три години за Българската армия и за Специалните сили бяха положени много усилия и средства, с което до известна степен бе наваксано изгубеното време десетилетия назад. Убеден съм, че вие ще оправдаете вашия девиз "Там, където другите не могат". И не забравяйте един факт, че никъде по света няма пленено бойно българско знаме", каза министърът и пожела на военнослужещите да пазят знамената чисти и неопетнени.

На тържествената церемония по връчване на бойното и представителното знамена на СКСО бе официално открита и новата емблема на подразделението. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев връчи почетни плакети на министър-председателя, военния министър, началника на отбраната, както и на съпругата на покойния началник на отбраната ген. Андрей Боцев.

Празникът на Гарнизон Пловдив продължи с празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от Гарнизон Пловдив до площад "Централен" и ще завърши с тържествена проверка заря на пл. "Централен" в града.