Острият задочен конфликт между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов продължи и днес.

"Вчера гледахме поредният скеч на премиера, който се опита да постави знак за равенство между неговите и моите отношения с бизнеса. Държа да подчертая, че тези отношения са коренно различни", заяви държавният глава пред пред журналисти във високопланинския комплекс "Белмекен".

Повод за думите му стана вчерашният коментар на Борисов по повод разпространените от прокуратурата чатове между обвинения бизнесмен Пламен Бобоков и секретаря на президента Пламен Узунов. Показани бяха и съобщения до самия Радев на предприемача, който показа и SMS до премиера.

"Не виждам абсолютно нищо лошо. Няма държавен глава, при който съм бил - канцлер, премиер, и съветниците да не му дават листчета. Ако тяхна фирма има проблем в България, ако има големи инвеститори, да застанат зад тях, да ги преоопръчат. Това не е укоримо, нито е наказуемо. Единствено укоримо е да обвиняваш другите и да казваш "Аз съм девица". Ако един има бизнес в Нигерия, нормално е да се интересува кой е посланик. На самия Бобоков съм му помагал, водил съм го в делегация, водил съм го при премиера на Узбекистан, в Румъния, в Турция. Това не е лошо, не е укоримо. Защо се оправдават изобщо? И аз това се чудя. Какво лошо има?", каза Борисов по повод съмненията на президента за нерегламентирани връзки на управляващите с бизнесмени.

По този повод днес Радев каза още:

"Аз общувам с този бизнес, който произвежда, който изнася и пълни хазната. Не общувам с този бизнес, който я празни със скандални обществени поръчки, където основен диспечер на порциите е премиерът".

Той посочи още, че никой бизнес не го е упрекнал в рекет или корупция.

"Знаем чий пиар е ходил всеки месец в офиса на г-н Божков, уж за да отказва нещо си. Моето шкафче е празно и аз не режа лентички на прескъпи строителни обекти, които започват да се разпадат още със самото им помпозно откриване", добави държавният глава по повод твърденията на хазартния бос, че говорителката на премиера Севдалина Арнаудова го е посещавала често и снимките с пачки и злато, за които се твърди, че са от спалнята на премиера.

Радев коментира и други горещи теми. Той изрази тревога за случващото се в района на Рилските езера. По думите му те са "красота, която е на милиони години, и няма нужда някой тепърва да ни я преоткрива и показва".

"След като съсипахме морето си, метастазите на алчността и злоупотребите вече пълзят и в планината. Багерите не се посвениха да се качат и там. Личните интереси надделяват над обществените и пред очите ни най-безсрамно се лее нов и нов бетон", подчерта държавният глава.

По повод обстановката в страната, свързана с разпространението на COVID-19, той каза, че е притеснен от начина, по който се управлява пандемията. И отбеляза, че многократно е призовавал да има план за безопасно и управляемо излизане от кризата, но това не се е случило.

"Когато не се работи с ясни правила, а се работи за обслужване на нечий рейтинг, се получава така", заяви в заключение Румен Радев.

Той посети спортен комплекс" Белмекен" и се запозна с условията за подготовка на спортистите. В рамките на инициативата " Спортувай с президента" президентът и млади хора изкачиха връх Зъбчето в Рила.

Снимка: Пресцентър на Президентството

Снимка: Пресцентър на Президентството

Снимка: Пресцентър на Президентството

Снимка: Пресцентър на Президентството

Снимка: Пресцентър на Президентството