Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за отстраняването на вътрешния министър Калин Стоянов от служебния кабинет.

"Вчера какво видях - няколко недопустими действия. Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството - не е допустимо. Аз съм го защитавал Калин Стоянов", бяха първите думи на Борисов, който запази мълчание във вчерашния ден, когато президентът отказа да издаде указ на кабинет "Кожарева" именно заради оставането на Стоянов на поста му начело на МВР.

"Не знам защо вчера той направи това. При това му действие категорично от ГЕРБ настояваме да бъде освободен. Това не може да бъде вътрешен министър правещ и наблюдаващ избори", изрази аргумента си Борисов.

Борисов се върна назад и обясни защо преди е одобрил избора на Калин Стоянов за вътрешен министър по време на управлението на "сглобката" - защото е бил шеф на БОП-а и изтъкна, че Кирил Петков пръв е говорил с него. Желанието е било да излъчат професионалист от системата за поста. Стоянов първоначално отказал. "Добре съм си, аз съм си професионалист и искам да си служа в БОП-а", заявил тогава той, но после приел с условието да остане задълго на поста начело на МВР.

Борисов призова президента Румен Радев и премиера Димитър Главчев да намерят заедно начин за смяната на Калин Стоянов в МВР с друг. От ГЕРБ са категорични, че няма нарушение на Конституцията отказът на президента Румен Радев да издаде указ за служебния кабинет, тъй като това е негово правомощие. Борисов определи вчерашния ден като разделен.

"Президентът Радев и служебният премиер Главчев, тези, от които зависи, според мен трябва да дръпнат назад червената линия, която постави Калин Стоянов, да излъчат служебно правителство. Мен ме притеснява, че от всичко това се отместват изборите", каза още Борисов. И подчерта, че те трябва да бъдат насрочени възможно най-бързо, а не да бъдат отлагани, защото в държавата е хаос и разруха. 

"Това, което се случва в държавата, е ненормално! Хаос! Хаос! Четири години разруха, разруха", обобщи Борисов. 

"Каква криза вече нямаме? Нали целта беше да се махне моделът "Борисов" - махнахте го, мили мои, и сега навсякъде нула, нула, нула. Предложих ли правителство? Защо не го подкрепиха. Нямаше дори да се изкажа, ако мен като полицай не ме подразни поведението вчера", коментира той.

 

"Държавата е по-високо от нас и на всякакви компромиси съм готов", изтъкна лидерът на ГЕРБ, но не и с хора, които погазват закона непрестанно.

Лидерът на ГЕРБ обяви още, че и Горица Грънчарова - Кожарева е действала прибързано. 

"Искаме днес оставката на Калин Стоянов. И Горица Кожарева не може да продължи да изпълнява длъжността си след вчерашното тичане при главния прокурор.", каза той по повод подадения от бившата кандидатка за служебен премиер сигнал до Борислав Сарафов за натиск върху нея. 

"А, бе, с кой акъл замесвате и главния прокурор?! Затова искам днес тези оставки и следващата стъпка е да намерим компромиси и да отидем на избори", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Вдигнатият юмрук какво направи - уби авторитета. И сега се върна и при Радев. Къде има равноотдалечен премиер? Няма такова нещо", каза Борисов, категоричен, че няма как да има независими министри. "Не, не може да се намери министър, който да не е зависим", отсече Борисов. И напомни практиката, че навсякъде по света лидерът на спечелилата партия после оглавява правителството.

По повод войната между президента и лидера на ПГ на ДПС, председателят на ГЕРБ каза: "Вече няма да коментираме. Радев и Пеевски да си воюват. Мен какво ме интересува това?"

"Аз, когато е трябвало, съм си вдигал толкова пъти юмрука, че още имам белези по главата. И сега подавам ръка, ръка, ръка! Тя е по-силна от юмрука. Ей това правим днес", категоричен беше Борисов.

Той отхвърли и идеята на ПП-ДБ парламентът бързо да попълва овакантените места в "домовата книга" за служебен премиер. 

"Що се касае до триковете на ПП, искам да им кажа, че ние няма да участваме в игри. ПП предлагат да излъжем хората, че правим някой омбудсман в Народното събрание, а всъщност искат да изберем премиер - върха на безпринципността", разкри Бойко Борисов. "Защо вече не говорите за машините? Защото знаете, че бяха фалшифицирани. Но ГЕРБ побеждаваше въпреки това. Но на тези хора, които погазваха закона непрекъснато, няма да им дадем властта отново", коментира Борисов.