Въпросите как се стигна дотук и какъв е изходът от ситуацията са към човека, който доведе до това вчера - Мистър Кеш Радев. Вчера Конституцията на България беше прегазена. Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пред журналисти в кулоарите на парламента. По-рано днес в сградата на Народното събрание се състоя председателски съвет.

На въпрос дали Калин Стоянов е човек на ДПС Пеевски коментира: "Автентично можете да попитате лицето Кирил Петков, че той е довел Калин Стоянов, той е лежал на задната седалка в една кола заедно с него и Петър Петров".

По думите на Пеевски служебният вътрешен министър си върши работата "изключително професионално". Председателят на ДПС добави, че е попитал Кирил Петков в какво точно обвинява Калин Стоянов и добави, че би поканил служебния вътрешен министър за водач на листа.

"Ако Калин Стоянов фалшиво е обвиняван от тези хора, че е мой човек, казвам следното - ако Мистър Кеш - Радев и другите политици се подиграят с един достоен полицай, а аз винаги съм седял зад всички достойни полицаи, винаги съм ги подкрепял, защото те пазят живота и здравето на хората и ги охраняват, така че да живеят спокойно, обявявам, ще ако бъде уволнен по най-несправедливия начин заради лъжи и измислици на бандата на кешовете, лично аз ще го поканя да бъде водач на моя листа на моята партия", каза Пеевски.

Той уточни, че има само професионални отношения с вътрешния министър, когато е имало нужда от комуникация между него и лидерите на парламентарни групи. 

"Но виждам, че този човек се ползва с доверието на българските полицаи. Аз безкрайно много уважавам нашите полицаи и те винаги ще имат моята подкрепа", заключи Делян Пеевски.

Попитан за заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС, което се събира в 14 часа в "Росенец" и е свикано от почетния председател на ДПС - Ахмед Доган, Пеевски заяви: 

"То е нелегитимно, защото няма кворум. Аз знам колко души ще отидат там, защото знам кои са дерибеите, които ще отидат там. Другите, нормалните хора в ДПС подкрепят мен и те няма да отидат. И това, което ще се случи днес там, е една голяма измама. И ако нещо бъде направено винаги ще бъде оспорено от мен".

 

Вчера президентът Румен Радев обяви, че няма да подпише указа за служебно правителство и добави, че изборите няма да са на 20 октомври. Това стана след срещата с кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, която представи пред държавния глава структура и състав на служебния кабинет.

В списъка отново като служебен министър на вътрешните работи присъстваше Калин Стоянов. Радев призова Кожарева да си помисли и да предложи друг за поста, но тя отказа.