"Проблемите с кандидатурата на Калин Стоянов са видими рано във времето. Още при първия служебен кабинет. Тогава светна червена лампа. Ставайки служебен министър, той показа, че не различава работата в редовно и служебно правителство. Очевидно президентът даде шанс тогава да покаже дали е способен да се справи с тази задача. Калин Стоянов показа политически зависимости". Това каза в предаването "Тази сутрин" по бТВ Иван Демерджиев, бивш служебен министър на вътрешните работи.

Той обобщи, че сме в конституционна криза, "но тя беше предопределена от действията на Народното събрание".

Депутатите дадоха "постно меню" на президента, от което той да избира служебен министър-председател. После Народното събрание остави практически двама-трима, тъй като не попълни вакантните позиции - омбудсман, заместник на омбудсмана, подуправител на БНБ. Гуверньорът на БНБ не може да е служебен премиер. Отказът на Горица Кожарева да преразгледа решението си за Калин Стоянов задълбочи кризата", посочи Демереджиев.

Според него ролята на един служебен кабинет е да потуши напрежението преди избори.

Демерджиев изрази учудване как така само един полицай в цялата държава е достоен да стане министър на вътрешните работи в коментар на отказа на Кожарева да предложи второ име. 

Бившият МВР министър намери за страннно и това, че на протеста на полицаите вчера пред фонтана на "Дондуков" 2 Калин Стоянов се е озовал заедно с кандидат-премиерката Горица Грънчарова - Кожарева.

"С излизането на Кожарева от Президентството много бързо се намериха с г-н Стоянов и се организира т.нар. спонтанен протест", коментира той. 

Бившият министър е категоричен, че полицейският протест е забранен от закона, а Калин Стоянов е допуснал осветяване на антимафиоти от БОП, които били там заедно с началниците си. Провокирането на полицаите да излязат на протест нарушава закона, каза Демерджиев. 

Демерджиев коментира още, че Калин Стоянов не е донесъл спокойствие в системата на МВР.

"С встъпването си смени редица директори на дирекции на главни дирекции, административни ръководители, 23-ма областни директори и екипи, които доказаха, че могат да провеждат честни избори", категоричен е бившият служебен вътрешен министър.

"Интересно е как Калин Стоянов не пое отговорност за нито едно от своите действия". Калин Стоянов предложи смяна на главния секретар Петър Тодоров, за когото нямаше никакви данни, че не се справя с длъжността си. Твърдеше, че Живко Коцев е лично негов избори и носи отговорност за действията на този главен секретар. После видяхме какво се случи с Живко Коцев, а Калин Стоянов започна да твърди, че са му го натрапили", добави той.

Според него резултатите от последните парламентарни избори са показали спорни явления.

"В районите, в които Делян Пеевски беше водач на листи, Благоевград и Кърджали има повишаване на гласовете в абсолютни стойности за ДПС в негово лице. В Кърджали с около 8 хиляди гласа, а в Благоевград с малко под 7 хил. гласа. На фона ниската активност подобно повишаване на гласовете е необяснимо", каза той.