Служители на МВР се събраха на нов протест пред сградата на президентството, след като държавният глава Румен Радев отказа да подпише указ за служебен кабинет с участието на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Униформените изразяват недоволството си в обедната си почивка, тъй като според Закона за МВР протест е допустим само по отношение на социално-икономическите им права и интереси и то само чрез техните легитимни синдикални организации.

Лъчезар Колев от отдел "Специализирани сили" заяви пред bTV, че спонтанно е организирал събиране, тъй като това, което се е случило е недопустимо.

"Никакъв шанс, абсурд", заяви той за решението на държавния глава.

Пред сградата на "Дондуков 2" има и цивилни граждани. Част от присъстващите носят плакати с призив "Оставете министъра да си върши работата". 

Снимка: БТА

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и Горица Кожарева дойдоха при демонстрантите и говориха пред представителите на медиите.

Виждаме как президентската институция безпрецедентно се намеси в дейността на изпълнителната власт за това кои хора да бъдат предложени и да бъдат част от бъдещия служебен кабинет, заяви служебният министър на вътрешните работи.

Снимка: БТА

"Доколкото знам колегите са в обедна почивка. Най-напред искам да им благодаря за тази отново спонтанна реакция, с която те се противопоставят на безпрецедентните опити за овладяване на системата на Министерството на вътрешните работи. На второ място - искам да благодаря на кандидата за служебен премиер за това, че ми гласува доверие. За мен тази жена излезе по-голям мъж от много други взети заедно", каза Стоянов.

"В момента всички сме свидетели на това, че е задвижен сценарият да се правят избори с "наше МВР, през ала-бала с президента". Тук е мястото да кажа ясно на всички онези, които искат да овладеят системата на МВР, че това по никакъв начин няма да възвърне загубеното им политическо доверие", посочи още той.

Заедно с Калин Стоянов при полицаите отиде и Горица Грънчарова-Кожарева.

Малко по-рано днес още след като чу името на вътрешния министър сред останалите в предложения от Кожарева министерски списък, Радев посочи, че това няма да намали политическото напрежение в обществото, затова поиска смяната на кандидата за ръководител на МВР.

Президентът покани Горица Кожарева да дойде отново в 15 часа следобед с ново предложение на мястото на Стоянов. Радев бе категоричен, че ако Кожарева не предложи друг човек, той няма да подпише указа.

Снимка: БТА

От своя страна Горица Грънчарова - Кожарева обаче бе категорична, че няма как да си промени убеждението за това си експертно предложение и не може да представи друг човек за вътрешен министър.

Снимка: БТА