Служебното правителство с МВР участва пряко в изборния процес, обвиниха още от ГЕРБ в отговор на разкритията за злоупотреби при строежа на магистрала "Хемус" и твърдението, че са пренасяни 60 млн. лв. в кеш, в чували и торби. А заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов дори призова - в следващи промени на Конституцията да бъдат ограничени правомощията на президента през служебното правителство, за да не може да злоупотребява.

"МВР се използва в момента не само като бухалка, но и като апарат за внушения", категоричен беше лидерът на партията Бойко Борисов, убеден, че е следен. Той отрече твърдението, че висши политици от ГЕРБ са провели среща със зам.-председател на ДПС в къщата на д-р Тиков, за да договарят следизборна коалиция.

"Господ ми е свидетел, както съм се заклел, че ни кюлчета съм имал, ни дяволи и ми направиха комбинация", отвърна Борисов в отговор на въпроса за тайната среща с ДПС. "Не съм пращал никого там и не знам за такава среща. Ние с ДПС не сме водили никакви такива разговори. Нито аз, нито някой от моите заместници са били на среща с ДПС. Внушението обаче се прави обаче от вътрешен министър в полза на кой - на всичките тези, Радевите", отсече Борисов.

"В Банкя не смея гол да се съблека, спим по анцуг", призна Борисов, като допълни, че е взел мерки срещу снимане на чекмеджета и монтиране на снимки след това. 

Бившият премиер обяви, че вече си е наел адвокат, за да съди Бойко Рашков за твърдението му, че има банка.

"Аз банка нямам, не съм имал и сега съм си наел адвокат, ще си заведа дело. Не може всеки човек, който по някакъв начин през тези 62 г. ме е срещнал, след това да бъде държан отговорен за това. Аз не мога да повярвам, че дни преди избори с такава политическа атака.... Наредили са там около Радев и бой по нас. Нямам против, нито ще ме уплашат, през какво ли не сме минали. И сега вървят по къщите и прибират човек по човек, уж ги предупреждават, но само от нас. Докога така? Имаха възможност един, втори път, да бяха направили правителство! Кой им е виновен? Но резултатите са ужасни за това, което България получава", възкликна Борисов.

"Като имам банка, за какво ми е чекмедже? Изберете си - или банката, или чекмеджето, бе", призова Борисов.

"Да не сложат пак нещо в някое чекмедже, защото, влязоха, наснимаха, направиха, монтираха. Сега сме заснели двата етажа на централата, всички чекмеджета, Банкя също, за да може тръгват ли пак негодниците да ми правят пак същото....", предупреди Борисов.

Борисов изрази съчувствие към варненци и останалите жители на Северна България, че ще си останат без магистрала.

"Няма да имате път до Северозапада, честито", каза лидерът на ГЕРБ. "За една седмица повече от починалите при катастрофи имаме. Това е чудовщна смъртност. Ние, като някое стадо, и слушаме как измират хората, Кацаров се упражнява за локдаун. Радев си ходи без маска. Ама, кажи си на вожда и учителя да си сложи маска", реагира възмутено Борисов.

И се върна на пресконференцията на МВР.

"Обаче черешката на тортата беше самият Рашков, който се потеше, трепереше и в компанията на всички ръководители на служби, говореше неща, които неговият кукловод Радев знаеше предварително, защото доста по-рано съобщи какво ще се говори. Има ли право, като кандидат-президент, да му докладват разследването?", попита лидерът на ГЕРБ.

Борисов намери и други теми, с които да се занимае МВР.

"Не им ли беше интересно да проверят думите на Велев, че над 80 млн. лева са откраднати от разликите в цената на тока? Няколко дни питам къде са парите от близо 2 млрд. лева дългове и тези половин милиард от сметката на "Хемус"", каза той.

И обвини, че правителството дели общините на свои и чужди, защото вчера е раздало предизборно над 50 милиона на червени кметове или такива, подкрепили Радев. "Тук предлагам самия Радев и Нинова, които говореха, че от джипа, който сам си карах, съм раздавал милиони, сега те правят същото. Значи не е лош моделът "Борисов", възкликна лидерът на ГЕРБ.

За парите и договорите по магистралата той даде думата на бившия вицепремиер Томислав Дончев.

"Не мога да ви отговоря кой в какви торби пари е носил, отношение към тоя въпрос нямам. Служебното правителство има задача да организира изборите, а не да участва в тях. Служебното правителство е пряк участник в изборния процес. На всичкото отгоре една част от него се отцепи и също ще участва в изборите. Такова чудо не сме виждали", заяви Томислав Дончев.

"Нито познавам фирмата, нито познавам човека. Моят подпис стои на договор, където лицето стои от другата страна. Някой ще изпълни ли инструкцията да ме пита за това защо не се строи с европейски пари "Хемус", сам си го зададе Дончев. И поясни, че това е "рядко неграмотна формулировка", защото няма как с 3,5 милиарда по оперативната програма за транспорт да построиш инфраструктурни проекти на стойност 8,5 милиарда, в които влиза и Метрото, и железниците, и пътищата, като Коридор №4.

Той посочи, че когато в рамките на процедура по закона за обществените поръчки държавно дружество получава пари да построи нещо, то в това няма нищо нередно. "Някой бил получил аванс! Ама това не е като аванс за заплата, той е обезпечен или с банкова гаранция, или със застраховка", подчерта Дончев.

Борисов пък обобщи ситуацията и хаоса, които, по думите му, са дело на служебното правителство на президента, като коментира данните за понижения ни рейтинг от ЕБВР и прогнозата за по-нисък растеж от този на Гърция и Румъния.

"За съжаление, днес имаме 166 починали. Европейската банка за възстановяване и развитие понижи икономическия рейтинг на страната ни. И това са първите, които започват да излизат с прогнозите си. Това е служебното правителство на Румен Радев. Единствено България е получила негативна оценка", наблегна лидерът на ГЕРБ, като допълни, че това са заключения на финансовите институции заради политическата нестабилност и високата смъртност у нас от COVID-19.