При управлението на COVID-кризата се предприемат хаотични мерки, които противоречат на медицинската и правната логика. Те очевидно обслужват повече президентската предизборна кампания, отколкото потребността на населението. Това заяви в интервю за Dir.bg Костадин Ангелов, кандидат депутат от ГЕРБ и бивш здравен министър. Той подчерта, че ГЕРБ е готова да поеме отговорността за управлението на страната, както и това, че здравеопазването ще бъде един от приоритетите при евентуално връщане на власт. За това кой може да бъде обединител и кога ще дойде времето на "протегнатата ръка" към проблемите на хората, четете интервюто с Костадин Ангелов.  

- Проф. Ангелов, социолозите предвиждат победа за ГЕРБ. Ще съумее ли вашата политическа сила да сформира правителство?

- Да. На прага на третите поред за тази година парламентарни избори за всички е ясно, че нито една политическа сила не може да има мнозинство в Народното събрание, а съставянето на правителство трябва да бъде плод на взаимни компромиси и по-важното - ясни приоритети и политики, които да отговорят на нуждите и проблемите на българските граждани, на огромните предизвикателства пред обществото ни. Смятам, че това, което попречи на опонентите ни досега да съставят правителство, беше преди всичко нежеланието им да поемат отговорност. Това категорично ни отличава от тях, защото в ГЕРБ сме показали, че не се страхуваме да носим отговорност, включително и да отчетем грешките си и най-важното, да взимаме решения, когато е най-трудно. Ние пак ще се справим.

Да, социолозите ни отреждат добра преднина, но в разгара на кампанията за мен е по-важна директната връзка с хората. Нямам богат политически опит, но умея да слушам и да се вслушвам. Разчитам много на диалога с гражданите, а те определено не искат повече експерименти с управлението на страната ни. Хората започват да усещат, че България е в безтегловност. Разговорите в рамките на предизборните срещи ми дават увереност, че желанието ни да върнем нормалността в държавата, получава подкрепа.

- ГЕРБ готова ли е отново да управлява страната при толкова много кризи - ковид, високи цени на електроенергия и парно, все по-скъпи стоки?

- Да. Ние знаем кои са правилните решения. Уви, ситуацията е тежка. Реално хората все още не усещат онова, което ги очаква от януари 2022-ра. Високите сметки за бита, ток парно, топла вода, ще ударят българина като товарен влак. За съжаление не виждам реални действия и мерки от страна на правителството на Румен Радев, които да отклонят от коловоза този, движещ се с бясна скорост, товарен влак. От здравна гледна точка, COVID-кризата вече придоби размерите на национална трагедия. Заради закъснели, хаотични и панически действия страната ни преминава през бедствие, което по брой на жертвите е сравнимо с война. Най-общо казано решенията на правителството относно COVID-19 приличат на сцена от популярния филм "Игра на калмари" (Squid game).

Вярвам обаче, че с обединени усилия и здрава работа можем да преодолеем тази силна турбуленция, през която настоящият пилот на държавата очевидно не може да ни преведе.

- Ясно е, че самостоятелно управление е невъзможно в момента. С кого бихте се коалирали?

- Знаете ли, заех се с политика, защото това е начинът да помогнеш на колкото се може повече хора. Не бих се определил като политик, а по-скоро като човек с определена експертиза в политиката. И на тази база ще Ви отговоря - не е редно да издаваме рецепта, преди да има ясна диагноза. Важно е да бъдем на висотата на очакванията на хората. Да подходим отговорно и с разум, не с размахан юмрук, а с протегната ръка. Нещо повече - няма място за тънки сметки и договорки по кюшетата. На 14 ноември решават хората, техният вот ще бъде основата за бъдещи преговори.

- Кой ще бъде следващият министър-председател?

- Очевидно и това ще е въпрос на преговори между политическите сили. Както е казал народът - да не слагаме каруцата пред коня. Ще остана верен на себе си и ще си спестя личните прогнози.

Приех поканата на премиера Борисов да оглавя здравното министерство в труден момент и за всички бе ясно, че не съм получил удобно кресло, а низ от трудни задачи. Оказахме се в ситуация да търсим спешно отговори на въпроси, които и най-развитите държави в света нямаха. Мога да Ви уверя, че в правителството на премиера Борисов имаше диалогична и конструктивна среда за работа при добра координация, независимо от динамиката на ситуацията. Надявам се и следващият премиер да продължи този екипен подход. Надявам се, освен това, той да не е служебен. Да не е назначен от един човек, а да е назначен и легитимиран от народа след избори.

- Кой може да бъде обединител на нацията и защо?

- Българският президент. Според Конституцията ни той трябва да олицетворява единството на нацията и нещо много важно- да я спазва! Смятам, че Румен Радев не изпълни задължението си да бъде обединител на нацията, начерта много разделителни линии и изкопа дълбоки окопи. Той раздели българите и задълбочи политическата криза. Убеден съм, че кандидат-президентската двойка, подкрепяна от ГЕРБ/СДС - проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева, може да възстанови диалога и да преодолее противопоставянето. За мен това са позитивни хора със светли умове, които ще работят сърцато за големите каузи - единение на нацията, общество на духа, икономика на знанието.

Познавам проф. Герджиков от повече от 20 години. Бях председател на Националното представителство на студентските съвети, когато той беше зам.-министър на образованието. В негово лице виждах именно диалогичност и умение да обединява хората. Президентската институция има нужда от тези качества. България има нужда от такъв президент.

- Защо стигнахме до национално ковид бедствие, както сам призна министър Кацаров?

- Защото управлението на здравната криза беше поверено на човек, който не само че нямаше и грам опит в системата, но и открито се противопоставяше на ваксинацията. Предприемат се хаотични мерки, които противоречат на медицинската и правната логика и очевидно обслужват повече президентската предизборна кампания, отколкото потребността на населението от адекватно противодействие на COVID-кризата. Всяка негова заповед се преправя по няколко пъти. Всяко негово обещание се оказва фалшиво. Това обезверява хората. Демотивира медиците. Жалко.

- При много по-малко заразени правителството на ГЕРБ въведе КПП-та. Необходим ли е локдаун сега?

- Нека първо ви дам следния пример. Представете си, че три автобуса, пълни с хора, паднат в една пропаст и всички пътници загинат. Цяла България ще е разтърсена от такава трагедия. Сега си представете да имате магическата сила да предотвратите такава ужасна катастрофа. Всеки би избрал да го направи. Случаят със COVID-кризата обаче е аналогичен. Не мога да проумея, че когато имаш властта и силата да предотвратиш автобуси да падат в пропаст всеки ден, единственото важно пред теб да е спечелването на изборите. Нека признаем - мерки за ограничаване на заразата няма да има заради президентските избори. Вероятно вълната ще премине с настоящите мерки, но на каква цена?! Високата цена, за жалост, избра да плащаме Румен Радев. Правителството не се възползваха от магическата сила, която можеше да предотврати автобуси, пълни с хора да летят към пропаст всеки ден.

Иначе, ако целта е да сравняваме управлението на кризата при ГЕРБ и сега, нека отчетем, че в началото на пандемията се знаеше твърде малко за вируса, не достигаха маски и дезинфектанти, нямаше ваксини, а после водихме истинска битка, за да ги осигурим, болниците също не бяха готови за такъв тип предизвикателство. С единствената цел да се съхранят животът и здравето на хората предприемахме мерки, които макар и да изглеждаха рестриктивни, всъщност бяха най-либералните в Европа. На базата на статистиката правихме анализи и прогнози и успявахме да действаме няколко хода напред. Въпреки трудностите, обуздахме пиковите стойности в първите вълни на вируса.

За съжаление, днес, когато знаем многократно повече, и за разпространението на заразата, и за пораженията, които нанася, и за последиците от вируса, когато разполагаме с ваксини за две Българии, смъртността у нас достигна рекордни стойности в световен мащаб. И въпреки че цяло лято редица експерти предупреждаваха за страшната COVID буря, която ще ни връхлети през есента, служебният здравен министър подцени опасността. Не направи нищо, за да стимулира ваксинацията и в крайна сметка да смекчи удара на четвъртата вълна. Държавата ужасно закъсня и това го виждат, и медицинските работници, и болните, и почернените семейства, и всички, които съзнават, че това изобщо не е "обикновено грипче".

- Защо пречи на българите да повярват във ваксините?

- Това е най-силното ни оръжие срещу вируса и то е доказано ефективно. Потвърждават го и най-авторитетните имена в световната медицинска наука, и общодостъпните данни за ефекта в държавите, където ваксинацията достигна високи стойности.

Фалшиви новини по адрес на ваксините има навсякъде по света, но политическата нестабилност у нас, която разклати доверието в българските институции, се оказа много благодатна почва за разпространението на дезинформацията.

От темповете на ваксинацията у нас обаче зависи не просто силата на разпространение на заразата. Ваксинацията е начинът да се върнем към нормалния си живот, децата да ходят присъствено на училище, икономиката да функционира на пълни обороти, а медиците да осигуряват целия обем от здравни грижи. Защото COVID не е спрял другите заболявания, но заради него се наложи да бъдат спирани плановият прием и плановите операции. Като се имат предвид и болестите в резултат на усложнения от вируса, можем да очакваме, че в дългосрочен план здравната система ще бъде доста натоварена. Няма време за губене, трябва отсега да се подготвяме за новите предизвикателства.

- Отново лъсна нуждата от реформа в здравеопазването, какво предвижда ГЕРБ в тази посока?

- В програмата на ГЕРБ здравеопазването е безспорен приоритет. Заложили сме до края на мандата заплащането на лекарите да достигне три средни брутни работни заплати, на професионалистите по здравни грижи - две, а на санитарите - една средна брутна заплата, която трябва да стане 2000 лв. в края на мандата. С ръста на БВП реално се залага годишно увеличение на бюджета на НЗОК с 500 млн. лв. Това ще даде възможност за повече направления в доболничната помощ, както и за повече постъпления в ДКЦ-тата, а чрез тях и за повече средства за личните лекари, които досега можеха да разчитат само на временни надбавки.

В Националната програма предвиждаме още 30 мобилни поликлиники и аптеки, така че медицинската помощ да стигне и до най-малките и отдалечени населени места и хората, които живеят в тях. Планираме мащабна скринингова програма за ранна диагностика и профилактика на раковите заболявания , които като фактор за смъртността у нас се нареждат на второ място след сърдечно-съдовите заболявания.

Много е важно да подкрепим и младите лекари и медицински, за да решим проблема с недостига на кадри в системата. Основната ни медицинска цел е българите да са здрави, а не излекувани.

- Вие сте един от малцината, които водят две листи на ГЕРБ. Кое е общото, като проблематика, в районите на Велико Търново и Варна?

- Хората не усещат сигурност и стабилност в ежедневието си. Политическата криза ги доведе до тази безтегловност, за която споменах в началото. Хората не усещат решителността на институциите, смелостта на лидерите и наличието на водачи. И в двете области туризмът е поминък, така че и за Велико Търново, и за Варна е важно страната ни да излезе от тъмно червената зона, която ни отреди COVID статистиката. Високата заболеваемост отблъсква туристите. Надявам се чрез ваксинацията да успеем да дадем онази зелена светлина, която ще бъде знак, че страната ни е безопасно място за отдих и развлечение.

България има огромен потенциал за 4-сезонен туризъм и културно-историческо наследство със световно значение. Не бива да допускаме имиджа на страната ни да се засенчва от случаи като този с потъващия кораб "Вера Су" - още един пример за закъснели действия на служебния кабинет, които създадоха опасност от замърсяване на крайбрежието.

И за двете области е важно да бъдат продължени стратегически за Северна България проекти, каквато е автомагистрлала "Хемус". ГЕРБ гарантира и изграждането на автомагистрала "Черно море" - друго трасе с ключово за икономиката значение.

И нека не забравяме, че независимо от местните специфики, всъщност хората имат сходни проблеми навсякъде. Всички искаме здраве за себе си и близките си, повече перспективи за децата си, по-добра, по-спокойна и по-зелена среда за живот, по-високи доходи. Всички искаме ред, сигурност и справедливост. Затова вярвам, че на 14 ноември хората ще подкрепят възстановяването на държавата с номер 32 в бюлетината за парламентарните избори.

- При какви условия ГЕРБ може да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС?

Да, но само, когато Република Северна Македония напълно изпълни, подписаното с България споразумение. Скопие трябва да прекрати антибългарската риторика и да спре ударите върху българската общност там.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.