Навръх Гергьовден премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев отново влязоха в задочен спор и прехвърчаха искри между институциите.

Президентът отново заговори за насаждане на страх, а премиерът пък обясни, че не намира за честно депутатите да взимат част от заплатите си, за сметка на неговата администрация.

В приветствието си по случай 6 май държавният глава за пореден път разкритикува насаждането на страх във връзка с пандемията.

"Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение", заяви президентът.

Според Борисов думите на държавния глава не били критика към управлението у нас.

"Това е явно към президента Путин, защото той направи Русия да се живее в страх. Те имат 10 000 заразени на ден, премиерът и министрите му са в болница", каза премиерът.

Той не пропусна да коментира ситуацията с коронавируса у нас и по света. По думите Европа е отбелязала анти-рекорд по брой загинали, а виновниците за големия брой у нас били пристигащите в страната със самолет.

"Ако не бяха тези неразумни хора от Холандия, които дойдоха с 2-3 самолета и разнесоха заразата. Ако не бяха тези, ние пак щяхме да се движим по 20-30 заразени на ден", категоричен е Борисов.

Нечестно според премиера било той и администрацията му да не взимат заплати.

"Аз какви мерки да взема. Парламентът си остави 2-3 за тях? Не ги знаем дали е умишлено, моят пресцентър е без заплата втори месец", отсече премиерът.

В словото си президентът посочи, че след десетилетия на експерименти, съкращения и недоимък, Българската армия най-сетне е поела по дългоочаквания път на модернизация.

"По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили", заяви Румен Радев.

Междувременно спортният министър Красен Кралев разкритикува президента, че държавният глава е пропуснал в словото си за Гергьовден Военноморските сили.  Попитан за това, Борисов обаче допусна, че вероятно причина за това е било, че с президента е бил висшия български военноморски офицер адмирал Емил Ефтимов.