Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поздрави Военноморските сили с днешния празник и отправи остра критика към президента Румен Радев, който в словото си за Деня на храбростта пропусна да поздрави военните моряци.

Ето какво той написа във Фейсбук:

"Честит празник на Българската армия и специално на нашите Военноморски сили. Улисан в поредното си политическо словоблудство, главнокомандващият Въоръжените сили Румен Радев нанесе жестока обида на българския военен флот, като не го спомена в поздравителното си слово. Военноморските сили на България са един от трите вида въоръжени сили в структурата на Българската армия, наред с Военновъздушните сили и Сухопътните войски.

Това е поредният български празник, който Румен Радев очерня, като се опитва да политизира всяка свещена за българите дата с нескопосани речи. Днес обиди десетки хиляди българи, които са отдали години от живота си в служба на България и на нейните Военноморски сили!

Горд съм, че в продължение на две години съм служил в българския военноморски флот с достойни мъже от всички краища на страната!

Честит празник, моряци!", пише Кралев във "Фейсбук".

Министър Красен Кралев сподели и своя снимка като военен матрос.

Красен Кралев като военан матрос

Снимка: Фейсбук профил на Красен Кралев

По-рано държавният глава в словото си за днешния празник заяви: "Съвременните отбранителни способности са немислими без войниците, сержантите и офицерите, носещи завета за обединена, силна и благоденстваща България".

Президентът призова за модернизация на армията без сметки за политическо оцеляване, като отбеляза, че придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците.

На церемонията с държавния глава беше висшия военноморски офицер - началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Самият премиер Бойко Борисов допусна, че президентът не споменал военните моряци, тъй като след него говори висшиян български военноморски офицер - началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.