Страната ни започва сериозна работа по присъединяването към единния банков съюз, каза още финансовият министър.

Мястото на България е в еврозоната и е най-естествено да започнем разговора по темата, смята финансовият министър.

По думите му "ние отдавна сме в еврозоната чрез фиксирания курс на лева към еврото, но въпрос на стратегически приоритет, така както влязохме в НАТО и ЕС, да влезем и в еврозоната".

Преди няколко дни Владислав Горанов обяви, че българското правителство започва разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута.

Затягане на финансовите регулатори

На срещата с бизнеса финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че ще бъде променено законодателството, по което работят БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН), които надзирават съответно банковия и небанковия финансов сектор в България, предаде БНР.

Вероятно законодателното решение по отношение на двата регулатора да има относителна функционална независимост на членовете на колективните органи за управление, на надзорните институции, не дава добър резултат или поне показва слабости, каза финансовият министър.

По мнението му "би било полезно да се мисли за колективно носене на отговорност и колективно взимане на решения, за да сме сигурни, че няма да е само в ръцете на един човек "ядреното куфарче"".

"Идеята, че парите обичат тишината не трябва да бъде абсолютизирана и зад нея да се прикриват неудачи на управлението на финансовите системи", коментира Горанов.

БНБ и КФН са обвинявани за занижен надзор върху Корпоративна търговска банка. Срещу Комисията за финансов надзор протестираха медии, които обявиха, че нейните санкции са цензура.

Проблемът с КТБ не е чисто банков казус, неслучайно по него работи прокуратурата. Той се появи заради недостатъчно силна държава, която беше оставена няколко месеца само да наблюдава, без възможност да реши този казус, каза Горанов, цитиран и от БТА.

Лятната криза от 2014 година показа, че обществото няма имунитет да открива диспропорции на несправедливост. Уроците са прочетени от всички и със сигурност финансовата система е стабилна или поне хората смятат така, коментира Владислав Горанов.

АНКЕТА: Да започне ли България преговори за еврозоната?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Георги Кадиев срещу проф. Христина Вучева