Някои от тях носеха маски с лика на председателя на комисията Стоян Мавродиев, предаде БГНЕС.

Миналата седмица КФН наложи безпрецедентна глоба от 150 000 лева на "Икономедиа", затова, че през юни 2014 г. в. "Капитал" обяви, че фирми, близки до Делян Пеевски, теглят парите си от ПИБ. Според комисията публикацията е допринесла до хаос сред вложителите на банката. Допълнително собственикът на медийната група Иво Прокопиев бе глобен с 10 000 лева заради нежелание да бъде издадена тайната на източник на информация.

Освен това КФН глоби със 100 000 лева и врачанското издание "ЗОВ нюз" заради заглавието "Ще фалира ли ПИБ".

"Цеко + КФН = Свободни медии", "Je suis ЗОВ нюз" ("Аз съм "ЗОВ нюз", по подобие на протестите "Аз съм "Шарли" - б.р.), "Мавродиев, на КОЙ служиш?"- това бяха само част от лозунгите, които носеха протестиращите днес.

"Това наказание е симптоматично за отношението въобще на държавните институции към свободата на медиите. Показва пълно незачитане и това е нещо, което касае не само хората от "Капитал", не само всички журналисти, но и на практика всички нормални граждани", коментира Алексей Лазаров - управляващ редактор на "Капитал".

Асен Йорданов - директор на сайта "Биволъ" и зам.-председател на Мрежа за свободно слово - един от организаторите на сайта заедно с Асоциацията на европейските журналисти, пък заяви:

"Събираме се, за да протестираме срещу продължаващите репресии срещу свободата на словото в България. За първи път се сблъскваме с прецедент преследването на свободното словото да се извършва от държавни институции в лицето на КФН".

По думите му случващото се навява аналогии от 50-те години на миналия век.

Хората от протеста ще връчат няколко декларации до медийната парламентарна комисия. В тях се изразява позицията им за ситуацията със свободата на словото. Това, което прави КФН е унищоване на медии, заяви Асен Йорданов и посочи глобата за "ЗОВ нюз".

От регионалната медия също бяха на протеста, раздаваха брой от вестника и казаха, че са били обвинени несправедливо от комисията.

Няма лични войни между мен и Иво Прокопиев, комисията никога не е била използвана като бухалка, вършим си работата и санкционираме нарушители, коментира по-рано самият Стоян Мавродиев.