Надявам се да имам необходимата подкрепа от страна на правителството и на премиера, това е смисълът да остана и да продължа работа като министър, заяви Бисер Петков пред журналисти по повод на първоначално приетата му и след това отхвърлена оставка.

Съдбата ми като министър зависи от това какво ще можем да направим за хората с увреждания, допълни социалният министър. Той посочи, че продължава работата по исканията на майките на деца с увреждания. По думите на Петков това е и искането на премиера, затова той ще продължи с още по-големи усилия да работи в тази посока. Резултатът обаче, според Петков, зависи не само от социалния министър, а и от финансовия и от премиера.

 Майките на деца с увреждания, омбудсмана Мая Манолова заедно с министъра обсъдиха проекта на Закон за личната помощ и го разгледаха детайлно. Кой има право, каква ще е тази помощ и как ще се финансира.

"Поехме като ангажимент до петък ще имаме жалостно становище и финансови разчети. След това ще ги обсъдим и представим на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов" каза още социалният министър.

Петков припомни, че от два месеца се работи по Закон за хората с увреждания, но майките настояват за отделен закон.

"Това е първият министър, който откликна на преговори. След днешния ни разговор можем да спрем разрастването на палатковия лагер, като сега съществуващите палатки ще останат до петък. След това ще вземем решение в петък", каза една от майките Вера Иванова.

"Отворени сме някой от текстовете да бъдат коригирани. Нашите сметки показаха, че ще се вместим в сегашните 200 млн. лв., но ще изчакаме и тези на министерството", каза Манолова.

До петък Министерството на труда и социалната политика ще има цялостно становище по предложения законопроект за личната помощ и ще представи финансови разчети за необходимите средства за неговото прилагане, съобщи социалният министър Бисер Петков.

Към момента няма разработена финансова обосновка на законопроекта, разработен от институцията на омбудсмана.

Разчетите на социалното министерство ще бъдат обсъдени отново с участниците в днешния разговор. Те ще бъдат предоставени на правителството - на премиера и на финансовия министър, за да има окончателна позиция по предложението, каза още Бисер Петков.