Следващите дни ще стане ясно ще има ли реформаторско управление на България или рискуваме се върнем към безвремието отпреди месеци. Това коментира в "Панорама" по БНТ правосъдният министър Атанас Славов.

След породилото се напрежение между управляващите днес Славов се надява ГЕРБ да разговарят с ПП-ДБ, защото залогът не е само правителството, а бъдещето на страната и това как България ще изглежда след една година.

"След решенията, посочени в декларацията за управление от ПП-ДБ има няколко много важни точки. Ясен ангажимент за конституционна и съдебна реформа, ясен ангажимент към законодателната програма, приета и утвърдена в началото на управлението. На трето място - назначения, които са прозрачни и интегритет в основните контролни и регулаторни органи".

По думите му политическата криза е започнала с бламирането на антикорупционния закон и приемането на предложението на ГЕРБ на разделянето на КПКОНПИ. Според Славов това е ясен знак, че има конюнктурно мнозинство по определени теми, които са в основата на споразумението за управление.

Относно избора на Борислав Сарафов за и.ф. гавен прокурор Славов заяви, че е чул аргументирани искания и от двете страни във ВСС, но че следващата седмица ще подаде жалба във ВАС, който може окончателно да реши този спор.

"В началото на май, точно след инцидента с взрива ПП-ДБ първа постави въпроса за отговорността на г-н Сарафов и поиска неговата оставка. Има много въпроси, на които трябва да бъдат дадени убедителни отговори".

Според Атанас Славов свалянето на Иван Гешев е резултат на усилията и протестите на българското общество. Припомни и процедурите, открити от бившите ресорни министри Надежда Йорданова и Янаки Стоилов.

Министърът заяви, че на следващото заседание на ВСС ще постави въпросите, свързани с натиска в съдебната система, както и казуса "Осемте джуджета", по който Борислав Сарафов ще трябва да даде убедителни отговори.

Славов е категоричен, че в ПП-ДБ има съгласие за конституционни реформи.

"Преди две години внесохме развит проект с ясна концепция. Става дума да се гарантира самоуправление и независимост на съдиите в един отделен ВСС, където те имат мнозинство и да се гарантира отчетност на прокуратурата в един самостоятелен прокурорски съвет, в който обществената, парламентарната, гражданската квота, ако щете за има мнозинство - това, което не стана през 2015 година".

Надява се проектът за конституционна реформа да бъде внесен в НС до седмици и да приключи в рамките на няколко месеца. Смята за безсмислено ВСС да се сменя сега, след като след три месеца ще има съвсем различна концепция.