Думите мафия, корупция и задкулисие за пореден път се превърнаха в опорни точки в дебата между управляващи и опозиция в Народното събрание, по време на обсъждането на предложението за оставка на председателя Никола Минчев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и вицепремиерът Асен Василев, който беше в залата, за да подкрепи оставането на Минчев на председателския пост, влязоха в остър словесен сблъсък с повишаване на тон, обвинения и закани, отправени от парламенарната трибуна.

В изказването си Мустафа Карадайъ заяви, че дебатът не е за Никола Минчев, а заради политическата ситуация. Той обвини министър-председателя, че е отправил призив за етническо противопоставяне и отбеляза, че с омраза и лъжа не може да се управлява.

"В тази ситуация Минчев става жертва на - цитирам - мафията, корупцията, задкулисието и всичките лъжи, които ги слушаме в последните месеци и дори от тази трибуна министър - председател на моята родина да призовава за етническо противопоставяне, надявам се всички българи да направят оценка на тези призиви на премиера", каза Карадайъ. И допълни:

"ДПС 32 години води национално отговорна политика. Различни хора минаха през терена на политиката, но ДПС остана последователно и не изневери на нашата мисия - да сме пазители на мира, на сигурността, да я опазим дори от такива като тези тук, които призовават за противопоставяне. До тези прийоми се прибягва от онези участници в политиката, които са политически импотентни, но имат мерак да пребивават на политическия терен и търсят противопоставянето, омразата, разделението", обвини лидерът на ДПС.

Според него с разделение просперитет няма как да има, отговорната политика е да се обединява нацията и да се води към по-добро.

"Има криза вследствие на коронавируса, на войната в Украйна, има криза вследствие на тези които се опитват да противопоставят обществото. Това е най-лошото правителство за последните 32 години", посочи той.

Видимо спокоен, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев излезе на трибуната, за да отговори на Карадайъ.

"До момента, до който постовете са функция на хора, които не присъстват в това Народно събрание, България няма да бъде свободна от точно тези мафия и задкулисие, за които вие говорихте", заяви той. И отрече управляващите да са направили призив за политическо и за етническо противопоставяне.

"Не. Нашият призив е за противопоставяне на фирмите и хората, които грабят тази държава. Ние се борим срещу вашите задкулисни уговорки и хората, на които пълните банковите сметки с начина си на управление. 32 години ДПС е в политиката. Най-бедните краища на държавата са там, където са избирателите на ДПС. За сметка на това едни от най-богатите хора в държавата са членовете на ДПС", заяви Асен Василев.

Вицепремиерът се закани, че "безпардонното и безцеремонно крадене" няма да продължи.

"Ние в такъв диалог няма да влезем с никой!", повиши тон Асен Василев, под аплодисментите на депутати в залата.

"Вие говорите с надежда за нашето пребиваване в политиката. Че ние сме нещо временно, което ще отмине. Няма да отмине. Това е началото на една промяна, която българското общество поиска, и която то ще иска по площадите всеки ден", допълни Василев.

Той се съгласи, че оставката на правителството би била най-добрата антикризисна мярка, но в услуга на мафията.

"Да, това е най-добрата мярка за кюлчетата, шкафчетата, крадците на "Капитан Андреево" и всички, които заграбват милиарди от народа. Защото те са в криза", заяви с апломб и емоция Василев.

Той обвини ДПС, че са готови да се прегърнат с партия "Възраждане", защото по думите му "хората, които дърпат конците си седят в сараите и оттам се опитват да управляват държавата".

Речта на Асен Василев предизвика оживление сред депутатите - от "Продължаваме промяната" започнаха да ръкопляскат, а от ДПС започнаха да викат "Оставка!"

Последва реакция на Мустафа Карадайъ, който също повиши тон и се обърна към управляващите като ги нарече "случайни минувачи".

"Има случайни минувачи, които не знаят какво се случва в моята родина България", заяви лидерът на ДПС и припомни, че почетният председател на партията Ахмед Доган е този, който се е борил срещу т.нар. Възродителен процес и тоталитарния режим.

"А властта бе насочила автоматите срещу мюсюлманите и авторите на опитите насилствената асимилация да спре са били пратени в затворите", напомни той.

И нарече Василев: "Хубав човек, но функция на задкулисието и мафията".

"Вие, които дойдохте да правите вместо държавна политика, се опитвате да правите политика в името на фирмите на мафията и задкулисието. Затова, когато ние говорим, че се борим срещу крадците и срещу задкулисието, нито вашият гьонсуратлък, нито наглостта и арогантността ви могат да ни спрат да защитаваме мира и сигурността на родината", каза още вбесен лидерът на ДПС.