Бившият служебен военен министър Георги Панайотов опонира на изготвената от бившия му началник в служебния кабинет Стефан Янев национална позиция по конфликта НАТО-Русия-Украйна.

"България не разполага с всички способности, за да изгради батальонна бойна група, което ще наложи присъствието на съюзнически войски", заяви по Нова телевизия Панайотов, който е определен за новия ни посланик в САЩ.

"Не може да се поставят условия и да се отнема суверенното право всяка страна да решава съдбата си. Пътят на България бе дълъг и труден и бе наше решение. България е член на НАТО и тя трябва да се държи като достоен член", каза той.

"Не става ясно какво точно ще предприеме България в конфликта НАТО-Русия. Има конкретна провокация срещу Румъния и България - това са агресивни действия от страна на руската държава и заплаха за страната ни. Рискове биха произтекли единствено от това, че нямаме конкретна позиция", категорична е Надежда Нейнски, дългогодишен дипломат и бивш министър на външните работи. Тя постави въпроса, че позицията е трябвало да бъде гласувана от парламента, защото той взема решенията, а не правителството.

Според експерта по национална сигурност Славчо Велков позицията ни по темата е колеблива.

"Кирил Петков каза, че български войник няма да бъде изпратен да воюва в Украйна без решение на правителството или на парламента. Съветът по сигурността беше като впрягане на каруцата пред коня, защото там бяха изслушани шефовете на служби за ситуацията", коментира той. И Велков застъпи позицията на Нейнски, че първата дума има парламентът, а не Министерският съвет.

"Парламентът беше този, който първи трябваше да се занимава чрез ресорните комисии. Деескалация на напрежение чрез дипломация, чрез преговори и въоръжаване малко трудно се съчетава", заяви Славчо Велков по бТВ.

Според експерта по сигурност и международни отношения Димитър Гърдев, който беше и първоначалната номинация за външен министър на ИТН, ситуацията се преувеличава.

"Преекспонират се нещата и обяснения, че България едва ли не готви участие на български войски в евентуален конфликт в Украйна, е спекулация. В момента няма условия да се изискват действия на НАТО извън рамките на съюза. Украйна не е част от НАТО", напомни Гърдев по бТВ.

"За каква война в Украйна става дума, абсурдно!", като припомни, че НАТО действа по договор само на територията на държавите членки

"И такива обяснения, че едва ли не готвим войски, е спекулация", добави Гърдев. Според него споразуменията между Украй и САЩ, и някои други държави не засягат общата политика на НАТО.

"Ние се подготвяме от гледна точка на това, че Русия разгръща мащабни учения. Ние нямаме задължения по договора на Украйна с Вашингтон", каза той.

Оценката на бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пък е, че "България е по-слабото звено в източното крило на НАТО", поради което сме по-уязвими на евентуални провокации.

"Тази беззъба наша политика преминава в поредно правителство. България винаги се е опитвала да бъде приятел с всички, което в тази ситуация е наистина невъзможно. Вижда се сериозният антагонизъм между враждуващите, горещо спорещите страни. Ние трябва по-ярко да представим нашата позиция. Това време на снишаване отдавна мина", коментира Керемедчиев по БНР.

"Дрънкането на оръжие повишава цената на горивата - на петрола, на газа", подчерта Милен Керемедчиев. По думите му "нормално е Русия да играе с енергоизточниците точно зимата, когато е най-силна с това". Той прогнозира, че Германия ще има ключова позиция относно политиката на Европа в този конфликт, смята Керемедчиев. "В момента Германия е една от държавите, която възпира САЩ да наложат много по-тежки санкции.", категоричен е Милен Керемедчиев.