Председателят Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов се срещнаха с американски генерали, адмирали и цивилни участници в курса "Капстоун". Домакин на срещата е ген. Попов, който заедно с членове на комисията по отбрана, посрещнаха американските военни в сградата на Народното събрание.

В приветственото си слово към тях Цвета Караянчева отбеляза, че българският парламент е институцията, която подпомага политиките на правителството в областта на отбраната, така че страната ни да е предвидим партньор в НАТО.

Вижте снимки >>

"България води разумна външна политика и тя е предвидим и стабилен партньор", каза Караянчева. Тя допълни, че като страна членка на Европейския съюз, България е външна граница на Европа и с подкрепата на Фронтекс и помощта на страните от ЕС, страната ни се справя много добре с опазването на външната граница на Европа.

"САЩ са изключително важен съюзник, член на НАТО. България и САЩ имат добре изградени силни връзки, трайни взаимоотношения, приятелски и стратегически. Затова за мен е чест и удоволствие да ви посрещна в българския парламент", каза Караянчева.

"В следващите години, уважаеми генерали, ви предстои да вземате важни, сериозни и трудни решения. Пожелавам ви да работите смело, разумно и винаги с мисъл, и винаги със сърце. Още веднъж искам да ви кажа добре дошли в България. Надявам се престоят ви и темите, които ще разисквате днес, да бъдат изключително полезни за вас, но и ви пожелавам да отделите малко време, за да видите част от красотата на България", каза още председателят на парламента.

"Капстоун" е курс за обучение на ръководни кадри, създаден по Закона за реорганизация на Министерството на отбраната на САЩ. Той е с продължителност 5 седмици и включва 10-дневно пътуване до всички базирани в САЩ Компонентни командвания и други съвместни щабове и 12-дневно пътуване в чужбина.

България е част от тяхната опознавателна обиколка на региона с цел запознаване със страната, както и с политиките й по отношение на развитието на националната, регионалната и международна сигурност, се посочва в съобщение по повод срещата.