"Имаме боричкане на две козлета. Проблемът е, че не само двете козлета ще паднат в реката, във водата, а и всички, които са на моста." Това описание на политическата ситуация в момента направи пред БНР политологът проф. Александър Маринов, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски".

"Създава се впечатление за театър, но кризата е реална", коментира той трудните преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които си дадоха поредни времеви граници, за да постигнат разбирателство около първия мандат и формирането на кабинет днес до обед.

"Боричкането продължава. Извиването на ръце продължава. Все пак може би е по-голяма вероятността да се спогодят, но от това нищо добро няма да произтече.", прогнозира политологът.

"Предсрочните избори са по-малкото зло", коментира проф. Александър Маринов и прогнозира, че само след няколко седмици, каквото и да е разписано в бъдещото споразумение за управление, двете формации ще се сблъскат.

Като аргумент политологът изведе, че въпросните формации са "антагонистични". "Техните интереси не могат да бъдат примирени. Те разглеждат принудителното си и неискрено партньорство като възможност всяка от тях да нанесе щети на другата", тълкува той действията на управлявалите досега заедно. Той напомни многократно повтаряната теза досега, че гласоподавателите на тези две сили не са гласували те да управляват заедно, а сега "са се прегърнали".

"Ако те лъжат избирателите си, отиваме много далеч от парламентарната демокрация.", назова диагнозата политологът.

Според него противоречията се пораждат от желанието за решаващ контрол върху ключови структури на властта. ГЕРБ и ДПС вече контролират значителна част от тези системи, посочи той.

"Ако правителството се случи, в него ще има числен паритет, но ГЕРБ предлага опитни администратори и политици", сравни той кадрите на партията на Борисов и на ПП-ДБ, които, според него, са неопитни. "Хора, които много добре владеят механиката на държавното управление и в сравнение с тях, хората на ПП-ДБ във властта са като едни пионерчета.", констатира Александър Маринов.

Политологът излезе и извън рамките на националната политическа ситуация, като я проектира върху международната обстановка и предстоящия президентски вот в САЩ.

"Ако в САЩ спечели Тръмп, това "ще промени насочеността на американската политика, ще предполага друг вид баланси вътре в НАТО и ние ще бъдем някъде между ритниците на атовете", прогнозира анализаторът.