Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха около 20 часа в понеделник вечерта при пълно мълчание от страна на участниците и без коментари пред медиите. bTV обаче съобщи, че те ще продължат и през нощта. Очаква се разговорите да има и утре, допълни БТА.

От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха по-рано днес, че във вторник, 19 март, преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 ч. Тогава кандидатът за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев с окончателното решение, информираха от пресцентъра на партията.

След като днес получи мандата за съставяне на правителство от дължавния глава, Габриел, която е номинацията за премиер на ГЕРБ, посочи, че с ПП-ДБ нямат различия за реформите и обясни, че те са свързани със съдебната система, борбата с корупцията и регулаторите. Тя допълни, че приоритетите, реформите и Министерският съвет вървят ръка за ръка.

Министър-председателят в оставка Николай Денков също коментира темата след връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел и поясни, че вече имат съгласие, че това споразумение ще бъде подписано. Той каза, че ако трябва ще доуточнят още текстовете и ще могат да погледнат и състава на правителството.

От пресцентровете на партиите уведомиха, че отговорът на въпроса ще има ли правителство ще стане ясен утре в 12 часа, когато номинираната за министър-председател Мария Габриел се яви пред президента Румен Радев с папката с първия мандат.

Преговорите този следобед продължиха близо четири часа, като ръководствата на партиите и преговорните екипи са в почти пълния си състав.  

Представителите на ГЕРБ-СДС са пристигнали в сградата на Народното събрание веднага след излизането им от президентството, а в 15 часа към тях са се присъединили и колегите им от ПП-ДБ  Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов.

"Продължаваме с преговорите", лаконично заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Разчитаме на разум и отговорност", каза и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

По информация на bTV спорът е свързан с кадровите промени в Министерски съвет. Малко по-рано през деня изтече списък на ГЕРБ с конкретни имена  от него, който премиерът в оставка Николай Денков нарече "неприемлив". 

Трите опозиционни парламентарни формации - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" - настояват за предсрочни избори.