Присъствието на представители на ПП-ДБ на срещата в президентството вчера е недопустимо и противоконституционно. Това заяви пред bTV конституционалистът доц. Наталия Киселова след вчерашното връчване на проучвателния мандат на "Дондуков"2.

"За мен това е знак за друго. В чисто житейски план тези хора не си вярват, за да не би г-жа Габриел да направи нещо, което те не са се договорили. Оставям на психолози да коментират действията на Кирил Петков и Николай Денков. Според мен това не е допустимо. Поканата е към представители на първата по численост парламентарна група. Когато влязат други хора, за мен това е недопустимо и противоконституционно. От правна гледна точка не е обяснимо", посочи доц. Киселова.

"Нямаме информация защо, може и да е бил уведомен Румен Радев, но да се закъснява за среща с държавния глава, защото преговорите продължавали, ми се струва за проява на лошо възпитание", добави тя.

По думите ѝ няма обяснение къде е спорът между ПП-ДБ и ГЕРБ.

"Ако са се разбрали на принципни въпроси, въпросът с министрите трябва да е последното, което се решат", обясни конституционалистът и подчерта, че има неяснота защо Мария Габриел не иска да използва срока от 7 дни за съставяне на кабинет.

"Когато на най-високо ниво неспазването на дребни правила, то се разпростира до най-ниско ниво в човешки отношения. Има и неяснота - защо Мария Габриел не иска да използва тези седем дни? Тези ултиматуми са част от диалога, който избива на публично ниво. Няма някакви свръхизвънредни неща, които да го налагат. Двете групи представят пред обществото своята "по-правилна" гледна точка, ако не се стигне до съставяне на правителство. А какво щеше да стане, ако президентът беше казал на Николай Денков и Кирил Петков да напуснат?", коментира още Киселова.

Не сме чули от администрацията на президента, че има уговорена среща, че ще бъде върнат проучвателният мандат. Има седмица са преговори", посочи Киселова.

Според нея в случай на служебно правителство Румен Радев би избрал председателя на Народното събрание за служебен премиер.