Високопоставен американски представител заяви, че правителството на Обама е в течение на чести контакти между бъдещия съветник по националната сигурност на избрания американски президент Доналд Тръмп Майкъл Флин и посланика на Русия в САЩ Сергей Кисляк, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пожелалият анонимност представител посочва, че контактите са били осъществени в деня, в който Обама изгони десетки руски дипломати от САЩ и наложи санкции заради хакерски атаки, свързани с американските президентски избори.

По думите на източника правителството във Вашингтон е в течение и на други контакти между Флин и Кисляк, които обаче са били по друго време.

В деня, в който Обама обяви санкциите, руският президент Владимир Путин заяви, че няма да предприема ответни действия.

Тръмп го похвали за сдържаността.

За разговорите на Флин първо съобщи коментаторът от вестник "Вашингтон пост" Дейвид Игнейшъс. Флин е приел телефонно обаждане от Кисляк на 28 декември декември, в което двамата са обсъдили провеждането на телефонен разговор между Тръмп и Путин в деня на встъпването в длъжност на новия американски президент на 20 януари, заяви  говорителят му Шон Спайсър.

Той добави, че на Рождество генерал Флин изпратил на руския посланик поздравление за празника, в което се отбелязвало също желанието на американските власти да поддържат контакти и да взаимодействат с Русия.

Кисляк от своя страна също честитил на посланика Рождество, а на 28 декември двамата обсъдили по телефона техническите условия за телефонен разговор между президента на Русия и избрания президент на САЩ след като той положи клетва.