В центъра на София отново се събират хора за участие в 16-ия пореден протест с искане за оставка на правителството, на главния прокурор, за електронно гласувани и за Велико народно събрание. Малко по-рано в центъра на столицата се проведе и друга демонстрация. Пред храм "Света София" участниците, сред които беше и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, негодуваха срещу промяната на статута на катедралата "Света София" в Истанбул, която от музей бе превърната в джамия.

Друга група протестиращи пък се събра пред Народното събрание, където се изпълняваха патриотични песни, а на импровизирана сцена на паркинга срещу Националната художествена галерия се изказваха недоволни хора. Най-многолюдно обаче е пред сградата на Президентството.

Гласуваните днес промени в кабинета не удовлетворят протестиращите, като според тях имат само за цел задържането на управляващите на власт.

Демонстрацията започна около 17.00 ч. и на този етап протича спокойно при засилено полицейско присъствие. Очаква се и тази вечер протестиращите да блокират ключови кръстовища в центъра на София. Движението в района е затворено за автомобили. Полицейското присъствие е засилено. Охраняват се сградите на Министерския съвет, Народното събрание и президентството.

Някои от хората поседнаха под дърветата до фонтаните, очевидно търсейки прохлада в лятната столична жега. 

Снимка: БТА

Един от организаторите на протестите - Велислав Минеков, се оплака, че полицията е попречила да пристигне камионът с техниката, необходима за провеждането на днешния протест. Той заплаши, че е готов да призове цяла София да излезе на улицата и да блокира града.

От пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията побързаха да внесат уточнение:

При извършване на рутинна проверка, около 17.00 ч. днес, екип на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" е спрял тежкотоварен автомобил, превозващ платформа за озвучаване. В хода на проверката на камиона, с регистрационен номер СА 0576 РС, инспекторите са установили четири нарушения, за което са били съставени три акта. Установено е било, че автомобилът не е включен в лиценз и няма право да извършва обществен превоз. Водачът не е представил информация от тахографа за предходните 28 дни, съгласно изискванията на Закона за автомобилните превози. Третият акт е за липса на пътен лист и товарителница. Наложена е принудителна административна мярка и камионът е спрян от движение до отстраняване на несъответствието - липса на лиценз за извършване на превози.

В същото време протестни акции се извършват и в други градове. В Бургас недоволните от управлението на страната дадоха заявка, че ще блокират един от подстъпите към града и по този начин ще затруднят движението към Южното Черноморие. Сборният пункт на недоволните с коли бе паркинг на входа за магистрала "Тракия".

Снимка: Булфото

Автошествието тръгна от изхода на града в посока София точно в 17:20 ч. и премина по аутобана до първия надлез, след което се върна до кръговото на бургаската болница през централния булевард "Стефан Стамболов" и обратно. Протестиращите се движиха само в едната лента, за да не пречат на натоварения трафик. До блокада на АМ "Тракия" не се стигна, но за кратко се образува задръстване на входа на града.

Снимка: Булфото

Част от протестиращите се включиха в традиционното недоволство пред общината.

Снимка: Булфото

Демонстрация има и в Благоевград, предава БНР. Там през последните дни се забелязва активно участие и на нови лица, представляващи партията "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Един от основните оратори на протеста пък е областният лидер на ДСБ Калоян Ханджийски.