Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предадоха световните агенции около полунощ българско време. До втората такава процедура срещу него се стигна след като вицепрезидентът Майк Пенс отказа да активира 25-та поправка от Конституцията - тоест, да отстрани Тръмп и да заеме мястото му.

Инициативата беше подкрепена с 232 гласа "за", 197 конгресмени гласуваха "против", с което резолюцията беше приета. Това стана възможно и с гласовете на 10 републиканци, които гласуваха "За" отстраняването на държавния глава на САЩ заради "подстрекателство към бунт, размирици и метеж".

За одобрение на резолюцията за импийчмънт беше нужно обикновено мнозинство. Понастоящем демократите контролират долната камара на американския Конгрес, а, както стана ясно, инициативата бе подкрепена и от републиканци.

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес.

Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил. Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари. По-рано през деня лидерът на мнозинството на републиканците в Сената Мич Макконъл отказа да се свика извънредно заседание, ако Камарата на представителите гласува днес резолюция за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Това означава, че заседанието на Сената, на което да се реши дали Тръмп да бъде отстранен от длъжност за подстрекаване към бунт, ще се състои след встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън. 

Но дори и това да се случи, за отстраняването на Тръмп ще е необходимо мнозинство от 2/3, което според анализатори няма да се събере.

Снимки: АР/БТА

Доналд Тръмп стана първият държавен глава в историята на САЩ, подлаган на импийчмънт два пъти. Първият опит за отстраняване на републиканеца беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за отстраняването му, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него.

Разгорещените дебати по предложението за импийчмънт на президента в Камарата на представителите продължиха няколко часа.

От името на демократите председателят на Камарата Нанси Пелоси обяви Тръмп за заплаха за страната заради събитията от сряда, когато негови поддръжници превзеха за кратко сградата на Конгреса: "Изпитахме на гърба си метеж, който накърни светостта на нашия Капитол и се опита да измени волята на американския народ. Знаем, че президентът на Съединените щати предизвика този метеж, този въоръжен бунт срещу нашата страна. Той трябва да си иде. Той е недвусмислена и непосредствена заплаха за страната, която всички обичаме", каза Пелоси.

Снимки: АР/БТА

Конгресменът Джейсън Смит от Мисури упрекна демократите, че засилват още повече напрежението: "С този импийчмънт постъпвате безотговорно. Така само ще разпалите омразата още повече отпреди. Послушайте съвестта си, поставете хората преди политиката, обединете страната!"

Същевременно Тръмп призова американците към спокойствие след съобщенията, че се готвят нови протести из цялата страна, предадоха световните агенции. "След съобщенията за готвени нови демонстрации приканвам да няма НИКАКВО насилие, НИКАКВО нарушаване на закона и НИКАКЪВ вандализъм. Не подкрепям такива неща, те не са това, което е Америка. Призовавам ВСИЧКИ американци да помогнат за успокояване на напрежението. Благодаря ви", се казва в изявление на Тръмп.

Доналд Тръмп е наблюдавал дебатите и гласуването за импийчмънта в Западното крило според източник на Белия дом, съобщи Си Ен Ен.