При всички случаи трябва да се гарантира честност и прозрачност по какъвто и да било начин, допълни министърът, цитиран от БТА.
Плевнелиев участва в среща с членове на Американската търговска камара в България.
Предстои да се направи списък от вещи лица, които ще са потенциални членове на тръжни комисии и ще бъдат избирани за участие на случаен принцип от компютър, каза още министърът. Друга идея е да се наеме сейф в БНБ, за да има сигурност, че ценовите оферти ще бъдат третирани по правилен начин.
Плевнелиев заяви, че няма да има дискриминационни условя за българските компании по отношение на участието им в изпълнението на големите инфраструктуни проекти. Компаниите трябва да са имали опит в строителството на подобни съоръжения, но няма да е необходимо той да е бил само в строителството на магистрали, ще се вземе предвид и строителството на първокласни и второкласни пътища и други подобни съоръжения.
Министърът съобщи, че през 2011 г. се очаква да бъде създаден фонд, в който да постъпват средства от пътни данъци и такси, с които да се финансират ремонтни дейности по пътищата.
На срещата с представителите на Американската търговска камара министър Плевнелиев потвърди ангажимента на правителството да бъдат построени магистралите, които са на дневен ред. Той информира, че за да бъде гарантирана прозрачността на търга за магистрала "Тракия" в комисията ще има представител на "Прозрачност без граници".
"Това е правителството, което не само говори за борбата с корупцията, но и наистина го прави, през първия месец от работата ни дадохме двеста папки на прокуратурата", каза Плевнелиев.
Той съобщи, че се подготвя проект за "прозрачно министерство". Работи се и по създаването на публичен регистър с данни от всички сключени договори от министерството. По думите на министъра с представители на строителните асоциации е обсъдена възможността те да публикуват на Интернет-страниците си стандартни средни цени, които да бъдат използвани за целите на държавните поръчки.