Това заяви пред БНТ Ивайло Калфин - евродепутат от ПЕС и бивш министър на външните работи. Още през юли отложихме избора на Барозу, защото той си представяше, че може да бъде избран без да представи платформата си. Поради несъгласието на либерали и социалисти се наложи той да държи реч, заяви Калфин.
По повод промяната на позицията на социалистите в лицето на лидера им Сергей Станишев, който първоначално подкрепи Барозу, а по късно евродепутатите социалисти се въздържаха от гласуване Ивайло Калфин заяви, че са различни позициите на българското правителството и партията на социалистите.
През юни тогавашният министър-председател Сергей Станишев заяви подкрепата си за кандидатурата на Жозе Барозу за втори мандат. "Той винаги е подпомагал членството на България в ЕС", изтъкна като водеща причина Станишев.
„В програмата на Барозу няма нищо конкретно. Беше му предложено да се ангажира с неща, които са важни за нас, но той отказа. Това не е лидерът, от който ЕС има нужда“, заяви днес Калфин. Според него изборът на Барозу няма да има отражение върху България, тъй като той няма специално отношение към новите страни членки.